Священник з Нововолинська розкритикував освячення вулиць проти коронавірусу

28 Березня 2020, 11:42
Віктор Мартиненко 2333
Віктор Мартиненко

Священник з Нововолинська Віктор Мартиненко розкритикував освячення вулиць проти коронавірусу багатьма своїми колегами.

Іронічний допис на цю тему чоловік опублікував на своїй сторінці у фейсбуці 28 березня.

Освячення вулиць отець називає «гострим вірусом їзди на тачанках».

«Вірус косить наші ряди! Наші – маю на увазі попівські. Гострий вірус їзди на тачанках. Навипередки, грузовиками і джипами, з колонкам і скотчем примотаними хоругвами, – хто бідніший – чіпляє вантажні причепи і їздять, їздять, кроплять, кроплять все по маршруту з центнерних бочок. Хто багатший – літає літаками і гелікоптерами», – пише чоловік.

Він закликає молитися вдома та у храмах.

«І то все мігом виставляється в інтернет. Немає сили вже на то дивитися. Народ тішиться – роблять меми, кліпи. Музику ставлять з «охотніков за привідєніями». Та всядьтеся ви, кінець кінцем! Моліться в храмі, вдома!» – пропонує священник.

Віктор Мартиненко питає, навіщо його колеги таке роблять.

«Навіщо ви то робите? Людей, що бояться підчепити інфекцію в церкві, ви звинувачуєте в маловір'ї – а де ж ваша віра? Невже, якщо ви відслужите молебень у храмі, обійдете його і покропите святою водою навколо, то буде гірше, ніж вилити два центнери святої води вулицями міста під гучний шлягер про нашу вєру? Невже Бог не почує молитву митрополита, якщо він усамітниться в келії, а не літатиме бізнес-джетами олігархів? Там що, Бог ближче?» – риторично запитує чоловік.

Він одразу знаходить відповідь й на можливі заперечення.

«То хресний хід, молитва», – заперечать мені. Так, згоден, в історії маємо безліч випадків, коли у часи лиха чи епідемій, люди з вірою обносили святині навколо міст, сіл чи монастирів, – але то була молитва – літанія, літія – посилене моління, а не драйвовий заїзд на пікапі. Впевнений, головне, що спиняло тоді мор і прихиляло милість Божу – то щирість молитви і покаяння, а не площі окроплення чи радіуси обнесення», – пише отець.

Священник просить відкинути «масовку» і задуматися про Бога.

«Візьміть ваші ікони, пройдіться з молитвою вулицями міста, – без музики і масовок, – і люди задумаються про Бога. А ще краще – станьте біля АТБ і поговоріть з людьми, підбадьорте, втіште. А так, з ваших автопробігів тільки ржуть. І не лише з вас, а з віри, як такої! Я думаю всі ми пам'ятаємо, що буде тому, хто соблазнить єдиного от малих сих?» – запитує він.

Віктор Мартиненко закликає гуртуватися, молитися і мити руки.

«Зрозуміймо, час пройшов. Наша субкультура вже смішна для людей, для молоді. Усі наші цяцьки, балахони і шапки в пацьорах – то вже минуле! І відосик з монахами у бізнес-літаку чи приватному вертольоті викликає умілєніє у дуже вузького кола людей. І з яким би благоговінням ви не шанували заслуженого ієрарха, – якщо він клене «безбожників» в ефірі, – люди скажуть: «старий маразматик»! Отці і браття, нікого не хочу образити, чи спровокувати якісь суперечки – просто поділився думками. Часи складні і страшні – гуртуймося, молімося і миймо руки», – написав на завершення отець.

Коментарі
29 Березня 2020, 16:14
Слухай немаєш чим зайнятися бири свою братію і жонушку з квітами і співай в Нововолинську дай людям помолитися, З тебе ніякоі користі в Украіні
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024