Понад 120 нововолинців ухиляються від служби в армії

21 Січня 2020, 18:30
1939 Джерело: фото ілюстративне

У Нововолинську 121 особу притягнули до адміністративної відповідальності за порушення закону про військовий обов’язок та військову службу. У їх числі й один посадовець – директор освітньої установи.

На 12 нововолинців складено матеріали й направлено до поліції задля відкриття криміналу. Про це доповів виконувач обов’язків військового комісара Нововолинського ОРВК Петро Лещук під час засідання виконавчого комітету Нововолинської міської ради, – інформує Нововолинськ.com.

За словами доповідача, протягом року перевірили майже три десятки місцевих підприємств, установ та організацій на предмет функціонування системи військового обліку. Аналіз результатів перевірок засвідчив, попри постійний контроль, далеко не всі підприємства ведуть облік добросовісно і сприяють роботі військового комісаріату. Серед тих, хто виконує всі вимоги закону – управління освіти, підприємство «Західна промислова група», ХАН-Електробау, Центральна міська лікарня, ДП «Волиньвугілля» та Нововолинський хлібозавод. Натомість порушники щороку ті ж самі – Благодатна селищна рада, Нововолинське АТП, Ремонтно-механічний завод і «Птахокомплекс «Губин».

«Підприємства-порушники не завжди подають дані з військового обліку, не проводять заходів щодо поновлення бази та виявлення військовозобов’язаних і тих, які не стоять на військовому обліку й не мають військових документів. У більшості підприємств та організацій були виявленні схожі недоліки: потребують уточнення посадові інструкції призначених осіб відповідальних за ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, відомості про військовий облік в окремих посадових картках форми Т2 своєчасно не уточняються, а також не здійснюється інформування військового комісаріату про громадян, які порушують правила військового обліку для притягнення їх до відповідальності згідно із Законом. У селищній раді Благодатного не призначена особа відповідальна за ведення військового обліку.  «Птахокомплекс «Губин» та «Володимирська фабрика гофротари» посилаються на те, що зареєстровані підприємства не на території Нововолинська. А їхні кадровики також працюють за межами міста. І тому не ведуть військовий облік», – зазначив Петро Лещук.

Також він зауважив, що чимало підприємств та організацій Нововолинська та Благодатного свідомо не подають даних до відділу поліції про розшук ухилянтів від призову.

Міський голова Віктор Сапожніков висловив своє обурення стосовно роботи із підприємствами, установами та їхніми керівниками, котрі постійно порушують вимоги ведення військового обліку. Він рекомендував притягати їх до відповідальності, адже на разі є лише констатація фактів порушень з року в рік.

«Зараз, коли в країні вже кілька років поспіль триває неоголошена війна, питання ведення військового обліку військовозобов’язаних на підприємствах, установах та організаціях є досить актуальним. Тому до нього потрібно ставитись дуже відповідально і навіть скрупульо́зно. Якщо люди не розуміють слів й прохань, то притягуйте їх до відповідальності й штрафуйте. Давайте конкретніше й жорсткіше працюйте», – наголосив мер.

Під час засідання також підвели підсумки виконання військово – транспортного обов’язку в  2019 році  та  окреслили основні завдання на 2020 рік. Тут виникли запитання стосовно комунальної техніки, котру віддали на потреби армії під час першої хвилі мобілізації. Практично усі машини, які передали війську, досі залишаються там і навіть можуть бути уже знищені в ході бойових дій. Проте жодних офіційних документів на вимогу виконкому міськради досі не надійшло.

«Може давайте звернемось до Генерального штабу? Бо ж армія зараз уже більш потужна, ніж була на початку АТО. Ми усі платимо військовий збір, у державному бюджеті на забезпечення армії закладаються кошти. Ну вже, якщо не можуть повернути нашу техніку, то хоча б прислали, якісь акти чи інші документи, які б підтвердили, що вона дійсно зараз використовуються на передовій, у зоні бойових дій. А то, наприклад, приїде ревізія й попросить показати усі наші транспортні засоби і що нам тоді робити? Адже ця техніка досі рахується за нами, але ж у нас її то немає. І є матеріально відповідальні особи. І потім їм скажуть, щоб вони повертали за неї власні кошти. Тому має бути акт прийому тої чи іншої техніки чи якісь документи на її списання, якщо вона вже знищена», – наголосив міський голова Віктор Сапожніков.

Виконувач обов’язків військового комісара Петро Лещук повідомив, що про списання, повернення техніки чи виплату матеріальної компенсації поки не йдеться, все залишається на своїх місцях. Решту поставлених питань обіцяв уточнити й вирішити.

Читайте також: Хочуть добудувати останню державну шахту України, яка знаходиться у Нововолинську

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром