Чому Нововолинськ проти об’єднання із Поромівською ОТГ

25 Грудня 2019, 11:17
2591

Нововолинська міська рада проти приєднання Пороміської громади до Нововолинська.

Відповідне рішення підтримали обранці міста на черговій сесії, яка відбулася 24 грудня, – інформує Нововолинськ.com.

«Поромівська ОТГ звернулася до Президента, керівництва держави й області і не хочуть із нами об’єднуватись, отож давайте їх підтримаємо. Нововолинську це об’єднання нічого, окрім додаткових витрат не принесе», – зазначив міський голова Віктор Сапожніков.

Відтак Нововолинська міська рада одноголосно вирішила підтримати звернення депутатів Поромівської сільської ради щодо неможливості приєднання ОТГ до Нововолинська.

«Враховуючи позицію голови та депутатів громади щодо її спроможності, підвищення ефективності системи освіти, культури та медицини, а також готовності ОТГ до муніципального співробітництва, управлінню освіти, відділу культури та лікарні дати розпорядження повторно підготувати листи-пропозиції щодо компенсації витрат на утримання закладів освіти та культури,  де навчаються мешканці населених пунктів Поромівської ОТГ та фінансування надання медичних послуг у закладах охорони здоров’я міста», – роз’яснив заступник міського голови Олександр Громик.

Про те, що Поромівська ОТГ проти приєднання до Нововолинська, стало відомо під час  24 позачергової сесії сільської ради. Керівництво громади обгрунтовує це рішення тим, що ОТГ відповідає критеріям спроможності самостійної громади та за три роки відбулися суттєві зміни щодо покращення інфраструктури населених пунктів, підвищення ефективності системи освіти, культури та медицини.

Нагадаємо, обранці Поромівської ОТГ направили звернення до керівництва держави та Волинської області, зазначивши, що мешканці ОТГ висловлюють чітку незгоду та вважають, що рішення щодо приєднання громади до Нововолинська є суперечливим і передчасним.

«Депутатами Поромівської сільської ради в межах власної компетенції було проведено опитування щодо вивчення думки мешканців громади стосовно майбутнього Поромівської ОТГ, за результатами якого більшість жителів висловили позицію збереження самостійного функціонування громади», – йдеться у зверненні.

Однак, варто додати, що за поточний рік Поромівська ОТГ досі не компенсувала місту кошти за навчання сільських мешканців у міських закладах освіти та лише частково надала кошти за обслуговування селян у медзакладах Нововолинська. Натомість, у зверненні ОТГ зазначено: «Поромівська сільська рада готова до міжмуніципального співробітництва із сусідніми громадами».

Читайте також: Волинь займає шосте місце у рейтингу щодо створення ОТГ

Нагадаємо, про рішення щодо приєднання Поромівської ОТГ до Нововолинська стало відомо 29 жовтня 2019 року під час засідання регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області.

Під час засідання були опрацьовані та заслухані пропозиції щодо внесення змін до перспективного плану та формування територій громад області, які надійшли від Мінрегіону України та народних депутатів, обраних від Волинської області.

Відповідно до запропонованих змін, до Нововолинської ОТГ вирішили ввести Поромівську ОТГ, Благодатненську селищну раду, Грядівську та Грибовицьку сільські ради.

Так, якщо усі інші територіальні із запропонованими змінами у рамках децентралізації погодились, то Пороміська ОТГ виступила категорично проти. Нововолинськ із відповіддю не забарився і питання формування ОТГ обговорили депутати та керівництво міста на черговій сесії.

Як вирішиться ця ситуація і яким буде перспективний план Волині стане відомо вже згодом. Адже під час місцевих виборів 2020-го року усі процеси децентралізації повинні бути затверджені та завершені, а усі ОТГ – сформовані.

Читайте також: Поромівську ОТГ хочуть приєднати до міста, мешканці громади – проти

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024