Біля церкви села Мишів збиралися прихильники ПЦУ, УПЦ і силовики: вирішували долю храму

30 Листопада 2019, 12:49
3853

У селі Мишів Іваничівського району з самого ранку біля храму Святого Миколая зібралися чимало людей та правоохоронців.

Люди зібралися біля храму через те, що прихильників ПЦУ зі священиком з лютого 2019 року не пускають до храму проводити богослужіння, – інформує БУГ.

Аби збори не переросли в масштабний конфлікт, адже людей зібралося чимало, від ранку біля церкви чергували силовики. Як розповів т.в.о. начальника Іваничівського відділення поліції В’ячеслав Мартинюк, слідкувати за порядком у Мишів приїхало близько 30 поліцейських. Біля храму був також підрозділ ТОР.

Прихильники УПЦ стояли на сходах храму, блокували вхід для прихильників ПЦУ.

Як розповіли прихильники ПЦУ у селі збирали підписи про перехід кілька разів. Спочатку назбирали достатню кількість про перехід до ПЦУ, а потім збирали за те, щоб настоятель, залишився там правити. Ті, хто підписався під першим документом, підписався і прід другим. Виникла плутанина.

Люди розповіли, що пізніше було домовлено, що храмом користуватимуться позмінно: тиждень УПЦ, тиждень ПЦУ. Проте з лютого 2019 для прихожан ПЦУ у храмі службу не проводили.

І одні і інші прийшли до храму 30 листопада, щоб відстояти свою позицію. Поки вони обмінювалися репліками під пильним наглядом силовиків, у цей момент священики ПЦУ і УПЦ в капличці намагалися дійти згоди.

Проте так і не вдалося ні до чого домовитись. Священики ПЦУ відслужили службу на сходах перед дверима церкви. В той час прихильники УПЦ знову збирали підписи на підтримку своєї церкви.

Церкву закрили, на три входи повісили по кілька замків та опечататали. Як розповіли у поліції, невдовзі, приблизно за тиждень буде проведена зустріч священиків за пристуності поліції, де й вирішать, якій релігійній громаді належить церква.

Ключі від каплички, що знаходиться біля храму, залишили в розпорядження прихильників УПЦ.

Нагадаємо, в лютому прихожани Свято-Миколаївської Церкви проголосували за те, щоб залишитися у складі Української православної церкви Московського патріархату, яку невдовзі доведеться перереєстрував у РПЦ.

Як сталого відомо Район.Іваничі згодом, офіційно на цей день ніхто зборів не оголошував. Натомість настоятель храму отець Іван привіз у церкву мощі і на недільну службу зібралося чимало паломників. Серед людей пустили чутку, що збираються вигнати батюшку. Про це для Район.Іваничі розповів отець Василь Мельничук, голова інформаційного відділу Володимир-Волинської єпархії ПЦУ.

Довідково. Мурована Миколаївська церква візантійської архітектури у селі Мишів побудована у 1885 році. Із 1962 по 1988 рік була закрита.

Читайте також:  Які церкви Московського патріархату на Іваничівщині зобов’язали перейменувати.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024