Поромівську ОТГ хочуть приєднати до міста, мешканці громади – проти

28 Листопада 2019, 11:54
2799

Депутати Поромівської сільської ради не згідні з тим, що громаду хочуть приєднати до міста Нововолинськ. 

26 листопада на позачерговій сесії Поромівської сільської ради депутати прийняли відповідне звернення до представників влади, – пише БУГ.

Нещодавно заступник міського голови Нововолинська Олександр Громик зазначав, що Міністерство розвитку громад та територій затвердить критерії спроможності громад і якщо ОТГ неспроможна, вона приєднається до сусідньої: «У нас і Литовизька, і Поромівська громади є саме такими. Близько 40% доходів вони «проїдають» на утримання апарату».

Нагадаємо, наприкінці жовтня на засіданні регіональної робочої групи озвучили можливі зміни до перспективного плану адміністративно-територіального устрою області. Відповідно до нової позиції, Поромівська ОТГ має відійти до міста Нововолинська.

На сесії голова зазначив, що беручи до уваги всі звернення мешканців і депутатів, обранці громади виступають проти входження до Нововолинської ОТГ.

Прийнятим зверненням висловили чітку незгоду із рішенням регіональної робочої групи.

«Проведено опитування, згідно якого більшість жителів громади висловили позицію збереження самостійного функціонування ОТГ. Вона відповідає всім критеріям спроможності. За неповних три роки відбулися суттєві зміни.

У 2017-2019 роках Поромівська ОТГ мала реверсну дотацію 3 210 528 гривень, отже є фінансово спроможною. За показниками власних доходів на одного жителя з населенням більше 5 тисяч, громада займає 7-ме місце із 50-ти громад Волині.

Просимо невідкладно: провести повторне засідання регіональної робочої групи; залишити Поромівську ОТГ як самостійну адміністративно територіальну одиницю базового рівня», – йдеться в тексті звернення.

Недищук також додав, що в проєкті бюджету Поромівської громади на 2020 рік закладено 1 162 000 гривень реверсної дотації. Разом із тим Нововолинську передбачається дотація 30 мільйонів гривень.

«Не треба казати, що громада не спроможна, ви (до депутатів – ред.) чуєте цифри. Ми не можемо з ними сперечатися (Нововолинськом – ред.), де більше населення, є адмінспоруди. Це є місто, а ми село, яке 27 років тільки руйнувалося. Ми разом відбудовуємо нашу громаду і є результати, хай би що хто не казав», – сказав Недищук.

Депутат Володимир Борис зауважив, що якщо Поромівська ОТГ відійде до Нововолинська, то залишиться лише 5-6 депутатів, які нічого не будуть вирішувати по питаннях громади і буде не просто «вибити» на певні потреби гроші.

Депутатка Світлана Василюк оголосила рейтинг ОТГ по всій Україні за показниками виконання місцевих бюджетів.

«Кажуть ми неспроможні, то я хочу сказати, що серед громад, які входять в відповідну групу по кількості населення (3 група), з 261 ми на 111 місті. Із волинських ОТГ йдемо треті після Боратинської та Княгинівської. У цьому списку 241 місце займає Павлівська, 191 – Іваничівська То як ми можемо бути неспроможними», – сказала Василюк.

Депутатка додала, що жителі сіл не згідні ні при яких вимогах приєднатися до Нововолинської ОТГ. А єдине, що може радувати, – це безплатне обслуговування в лікарні міста.

Депутатка Оксана Хомяк також наголосила, що громада немає боргів, є платоспроможна і може сама далі рухатися.


Староста Старолішнянської сільської ради Назар Максимів висловив невдоволення можливістю приєднатися до Нововолинська:

«Не знаю в кого виникла така ідея, щоб сформована громада, яка пережила не одні вибори та обговорення, до когось долучалася. Місто не може обслужити себе з двома нещасними тракторами. По сміттєзвалищу лише обіцянки, ніякої співпраці. Лише тиск на громади, мешканців, маніпуляції зі школами та дошкільними навчальними закладами».


За його словами, Нововолинськ за роки децентралізації не виявляв бажання приєднатися до навколишніх сіл, а тут воно з’явилося.

Усі присутні депутати на сесії (18 з 24), підтримали звернення. 

«Якби до нас звернулися із пропозицією приєднатися до міста, може б ми її розглядали (із зали пролунали фрази, що не розглядали б – ред), а тут ніби примусово. Ми маємо гіркий досвід співпраці з містом...», – сказав голова Поромівської ОТГ.

Нагадаємо, до складу Поромівської ОТГ входять чотири сільські ради.

Поромівська сільська рада: село Поромів, Лежниця, Михалє, Млинище, Петрове.
Бужанківська сільська рада: село Бужанка, Бортнів, Верхнів, Іванів, Шахтарськ.
Морозовичівська сільська рада (приєднання 23.12.2018):село Морозовичі, Волиця-Морозовицька, Русовичі.
Старолішнянська сільська рада (приєднання 23.12.2018): село Стара Лішня, Будятичі, Космівка, Нова Лішня, Осмиловичі.

Читайте також: Поромівська ОТГ – у рейтингу бюджетної прозорості






 

Коментарі
28 Листопада 2019, 23:57
Тільки хто тих мешканців питав? Коли, ким і як проводилось опитування? Покажіть результати опитування, щоб не викликати резонансу і швал обурень, які виникають у багатьох жителів після прочитаного.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024