У районній лікарні вперше трансплантували нирку: донором для мешканки Іваничівщини став чоловік

22 Листопада 2019, 12:00
Трансплантація / Фото ілюстративне 1498
Трансплантація / Фото ілюстративне

Ковельська лікарня стала першою райлікарнею, де провели пересадку нирки.

Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я. 

Новий орган отримала 34-річна пацієнтка з хронічною хворобою нирок V ступеня, яка шість років отримувала сеанси гемодіалізу та три роки перебувала в черзі на трансплантацію нирки у Запоріжжі. маму двох дітей із села

Як інформує видання  БУГ, жінка – жителька села Поромів, що на Іваничівщині.

Донором став її чоловік, який віддав свою нирку задля порятунку дружини. Наразі подружжя почувається добре та вже будує плани на майбутнє.

Жінка раніше зверталась до волинян з проханням допомогти зі збором коштів на операцію. В загальному вдалося зібрати 100 тисяч гривень. Операцію з пересадки органу мали проводити у Запорізькій обласній лікарні. 

Коли чоловік вирішив віддати дружині свою нирку, родина знову звернувся до читачів із проханням допомогти. 

19 вересня Ковельське міське територіальне медичне об’єднання отримало ліцензію для здійснення трансплантації органів. До сьогодні в Україні було лише п'ять центрів трансплантації, в яких у 2018 та 2019 роках було проведено лише невелику кількість трансплантацій нирок при потребі близько 3 тисяч подібних операцій на рік. І ковельська лікарня стала першою лікарнею в Україні за останні 20 років, хто отримав ліцензію по трансплантології.

Підготовка подружжя до операції тривала 6 місяців.

«Ця трансплантація – результат великої і злагодженої роботи мультидисциплінарної команди: лікарів урологів, анестезіологів, хірургів, трансплант-координатора та юристів. Історія Ковельської лікарні доводить, що трансплантацію можна робити і у регіональних центрах, потужність яких потрібно розвивати спільно з місцевими органами влади. Створення широких можливостей для трансплантації в Україні  - один із пріоритетів міністерства на найближчий період. Сподіваємося, що найближчим часом вся країна дізнається про нові успіхи наших медиків у сфері трансплантації», – зазначають у МОЗ.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром