Дюймовочка з Нововолинська розповіла історію свого народження

15 Листопада 2019, 11:00
Настя Альохіна 2147
Настя Альохіна

День відкритих дверей відбувся в Центрі катамнестичного спостереження у Луцьку. Місяць тому він запрацював на базі обласної дитячої лікарні.

У Центрі консультують батьків, у яких дітки народилися передчасно чи з певними недугами, повідомляє UA: Волинь.

До трьох років за такими малюками спостерігають педіатри, психологи, реабілітологи. Настя Альохіна народилася із вагою 650 грамів. 2005 року в області це був перший випадок народження дитини із такою низькою масою тіла, розповідає її мама. Дівчина пригадує, як історію її народження сприймали в рідному Нововолинську.

«Приходили з газети, всі дивляться, вчителі, вихователі, діти і я біжу така радісна, бо про мене газети написали, я казала: мама, я – зірка, в мене є вдома книга рекордів 2005 року, то там про мене написано, що я така маленька народилася», – каже Анастасія.

Разом із мамою Настя прийшла на День відкритих дверей до Центру катамнестичного спостереження. Інна Альохіна каже, сьогодні донька розвивається, як її однолітки. Цьому передувала щоденна праця.  

«Звісно, важко, але в той момент в мене була одна мета – зробити все по максимуму для того, щоб в моєї дитини все було добре. Сказали лікарі так, робила все так, хочу-не хочу, ми ставилися до неї, як до нормальної дитини, щоб вона вела звичайний спосіб життя», – пригадує жінка.

Центр катамнестичного спостереження працює на базі обласної дитячої лікарні більше місяця. Його завідувачка Лариса Видиборець-Лотоцька розповідає, що тут спостерігають за малюками від народження до трьох років, які потребують допомоги медиків. Це – діти, які народилися передчасно чи з порушеннями розвитку.

«Близько двох відсотки волинян новонароджених потребують детального обстеження, поглибленого, щорічно це – близько 300 дітей», – зауважує лікарка.

Мама двійнят Вікторія Камлучук із Рожища розповідає, що її хлопчики народилися передчасно, з різною вагою. Після виписки із лікарні жінка приїжджає на консультації до обласної дитячої лікарні.

Вона впевнена, що такий центр – просто необхідний, адже передчасно народжені діти потребують особливого догляду.

Читати також: Жінка з Рожищенського району народила двійню

Мам, у яких малеча народилася передчасно, підтримує хірург дитячої лікарні Дмитро Жарський. Він розповідає, що мав вагу при народженні – кілограм і 600 грамів.

«Показати, що не так все страшно, і це не є якийсь тягар для батьків, з того, що батьки мені розказували, то я не був дуже проблемною дитиною, я нечасто хворів», – каже лікар.

День передчасно народжених дітей у світі відзначають 17 листопада. Згідно зі статистикою, кожен десятий малюк народжується раніше терміну.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024