У Нововолинську зафіксували випадок небезпечного захворювання

06 Листопада 2019, 17:39
1634

У місті гірників зафіксували випадок захворювання на лаймбореліоз. 

Лікарі – епідеміологи  обласного лабораторного центру відмічають ріст захворюваності на хворобу Лайма. Аномально тепла погода, яку спостерігаємо на початку листопада, сприяє відпочинку людей на природі та продовжує сезон грибників. Тим самим, збільшується ризик інфікування людини небезпечним захворюванням, – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

На початок листопада по області захворіло на лаймбореліоз  52 особи що на 26,8% перевищують показники минулого року. Лише у жовтні цього року захворіло 6 громадян: по 1 у Ковельському, Маневицькому, Старовижівському районах і місті Нововолинську та 2 випадки у м. Луцьку. Усі захворілі відмічали укус кліща під час збору грибів у лісах області.

На сьогодні ще триває реєстрація звернень громадян за медичною допомогою з приводу укусів їх кліщами. Всього з початку року звернулось у медичні установи понад  500 осіб, а за останній місяць осені  жовтень – майже 90.

Кліщів, котрі переносять хворобу Лайма, є досить багато. З початку року лабораторією особливо небезпечних інфекцій нашої установи досліджено понад 170 кліщів,  знятих з людей, із них понад 41% інфіковані збудником лаймбореліозу. Лише у жовтні за результатами лабораторних досліджень  кліщів — інфіковано до 50%.

Епідеміологи обласного лабораторного центру нагадують, що лаймбореліоз (або хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, котре може мати хронічний, або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви.  А ризик зараження на хворобу Лайма, залежить від тривалості присмоктування кліща: якщо кліщ був на тілі менше доби, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби — наближається до 100%.

Тривалість інкубаційного періоду хвороби Лайма становить від 1 до 60 діб, найчастіше  — до 14 діб. Перші прояви хвороби: загальна слабкість, головний біль,болючість у м’язах, підвищення температури тіла і у 90% почервоніння шкіри (еритема) на місці укусу кліща.

Читайте також: Волинянка сьомий рік бореться із раком: необхідна допомога на лікування

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024