25 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

25 Жовтня 2019, 08:00
888

Доброго ранку, шановні читачі! На календарі 25 жовтня. 

День ангела 25 жовтня  святкують Іван, Макар, Тарас, Федот. 

Нині Всесвітній день макаронів.

Хоча винахід макаронів приписують китайцям, не можна заперечувати, що саме італійська паста є сьогодні найпопулярнішим видом макаронних виробів. Тому не дивно, що перший у світі Світовий конгрес макаронних виробів пройшов саме в Італії. Він відбувся 25 жовтня 1995 в Римі. Експерти з усього світу зібралися, щоб обговорити всі переваги цього чудового продукту, роблячи акцент на його культурній та кулінарній значущості. Також, щоб сприяти популяризації макаронів, був заснований Всесвітній день макаронів, який ми в результаті маємо задоволення відзначати щорічно 25 жовтня.

У церкві 25 жовтня почитали пам'ять трьох мучеників: Прова, Андроніка і Тераху, які постраждали за віру в Христа під час гонінь, організованих імператором Діоклетіаном, відомим своєю нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Трьох проповідників схопили і привели до імператора на суд. Коли вони не побажали відректися від віри в Христа, то були піддані численним тортурам, які стійко терпіли. Правитель, втративши віру в те, що можна переконати ув'язнених, розпорядився кинути їх у рів з дикими тваринами, але хижаки їх не зачепили. І тоді трьом мученикам відрубали голови.

Також в церкві 25 жовтня почитали святого Андрона, який був в уявленні народу мудрим звіздарем. Не дивно, що виникло так багато прикмет, заснованих на спостереженні за зірками в цей день.

Вважалося, що 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки так можна прикликати біду та нещастя. Якщо 25 жовтня стукали у двері будинку, то не можна було питати «Хто там-», аби нещастя в будинок не впустити. Цього дня господині готували кашу, оскільки крупа у селян асоціювалася з зірками, яких було так само багато. Кашу 25 жовтня заправляли олією для дорослих і варенням для дітей.

Народні прикмети на 25 жовтня:

  1. Тьмяні зірки 25 жовтня – до тепла, а яскраві – до сильних морозів. Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.
  2. Багато зірок 25 жовтня – чекай доброго врожаю.
  3. Вітер дме з Півночі – чекай похолодання, а з Півдня – буде тепло.
  4. Поривчастий або слабкий вітер, який постійно змінює напрямок – за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.

Цей день в історії:

  • 1586 — Шотландська королева Марія Стюарт засуджена до смерті.
  • 1762 — Катерина II повеліла заселити малообжиті райони Російської імперії та Гетьманщинии іноземцями.
  • 1839 — У Манчестері виданий перший у світі залізничний розклад.
  • 1897 — Перший футбольний матч зіграний у Російській імперії.
  • 1921 — розпочався Другий зимовий похід армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника.
  • 1929 — Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90 %, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов у історію як «чорна п'ятниця» і став початком економічної кризи, що охопила розвинуті західні держави.
  • 1941 — німецько-румунські війська прорвали оборону червоноармійських військ на Ішуньських позиціях і прорвалися в Степовий Крим; червоноармійські війська залишили з боями районні центри Слов'янськ і Харцизьк.
  • 1948 — в Чехословацькій республіці засновані виправно-трудові табори.
  • 1955 — Після виведення окупаційних (радянських) військ парламент Австрії прийняв закон про її постійний нейтралітет.
  • 1962 — Микита Хрущов в особистому посланні до Джона Кеннеді погодився вивести з Куби радянські ракети у випадку відмови США від захоплення Куби.
  • 1978 — Американський президент Рональд Рейґан підписав законопроект про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби.
  • 1990 — Прийнята декларація про державний суверенітет Казахської РСР, у якому казахська національність оголошена домінуючою.
  • 2015 — Місцеві вибори в Україні 2015 та Вибори до Парламенту Польщі 2015. Україна зупинила пряме авіасполучення з Росією.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024