Пояснили, чому масово гине риба в заплавах Західного Бугу

16 Вересня 2019, 16:30
2356

Працівники рибоохоронного патруля Волині оглянули місце масового мору риби у заплавах Західного Бугу. Біля села Литовеж, що на Іваничівщині, мертвої риби не знайшли, однак виявили її уже в Сокальському районі Львівської області.

Ймовірно, риба гине через різкий спад води, внаслідок спекотної погоди та відсутності опадів, – інформують на сайті Управління Державного агентства рибного господарства у Волинській області.

В інтернет виданнях днями з'явилась публікація, що в районі села Литовеж, що на Іваничівщині, у заплавах річки Західний Буг, які пересихають, виявили багато малої риби, що опинилась у пастці.

15 вересня працівники рибоохоронного патруля обстежили територію згадану в публікаціях. Під час обстеження фактів загибелі риби на вказаній території не зафіксували.

За інформацією рибалок-любителів встановили, що гибель риби виявили на придаткових водах річки Західний Буг, розташованих поблизу села Шихтарі Сокальського району Львівської області. Про даний факт у телефонному режимі повідомили працівників Львівського рибоохоронного патруля.

«Можливою причиною такого явища є пониження рівня води внаслідок високого рівня температури повітря у літній період, низький рівень розчиненого кисню у воді, відсутність проточності з річкою Західний Буг. Це природний фактор, що є характерним для більшості придаткових вод річок в Україні.

У зимово-весняний період під час повеней і паводків спостерігаються розливи, що заповнюють водою придаткові води, та як наслідок з’єднуються з основним руслом річки. У весняний період до таких водойм заходить маточне поголів’я аборигенних видів риб (лин, лящ, щука, плоскирка, сазан), яке нерестує та повертається в основне русло річки.

У придаткових водоймах у літній період з відкладеної ікри розвивається молодь риби, однак повернутись в основне русло не має можливості. Тому що у межений період на таких водоймах рівень води різко падає, а в окремих випадках у спеку пересихає, що і спричиняє масову гибель молоді риб», – пояснюють в управлінні Державного агентства рибного господарства у Волинській області. 

Читайте також: На Іваничівщині виявили масовий мор риби

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024