У 2020 році Нововолинськ може об'єднатися із прилеглими громадами та населеними пунктами

14 Вересня 2019, 12:10
3080

Мінрегіон пропонує розділити Волинь на три райони – Луцький, Ковельський і Володимир-Волинський. Керівництво Нововолинської міської ради переконує: місто має набагато більше переваг стати районним центром, ніж Володимир-Волинський.

Місцева влада планує відстоювати створення Нововолинського району. Уже відправили листи голові і депутатам обласної ради, т.в.о. голови облдержадміністрації та в Міністерство регіонального розвитку з проханням ініціювати засідання відповідної регіональної робочої групи з метою більш детального обговорення проекту адміністративного устрою Волинської області, – повідомляє сайт Нововолинськ.com.ua.

Заступник міського голови Олександр Громик повідомив, що поки результатів чи відповідей на звернення немає.

«Нововолинськ готовий стати районним центром навіть у найближчий час. Наприклад, через місяць. У нас є вся необхідна інфраструктура, у тому числі приміщення для розміщення районного суду, районної прокуратури, і районної податкової», – зазначив Громик.

Заступник мера зауважив, що створення Нововолинського району для міста дуже вигідне. Нововолинськ відповідає основним критеріям відбору – кількості населення не менше 50 тисяч.

Заступник міського голови Олександр Громик
Заступник міського голови Олександр Громик

 

На сайті міської ради йдеться також про те, що не менш важливою підставою для створення саме Нововолинського району є те, що Нововолинськ багато років займає лідируючі позиції серед міст обласного значення за низкою показників: найбільша середня заробітна плата в області, найвищий показник залучення іноземних інвестицій та обсяги виробленої промислової продукції на одного мешканця. Окрім цього, тут розміщується чимало промислових підприємств-гігантів. Відповідає районному центру і місцевий рівень надання освітніх, медичних, соціальних та адміністративних послуг. Є у місті й необхідні приміщення для функціонування в них районних правоохоронних органів, органів судочинства, медичних та закладів соціального забезпечення.

«Бачення Мінрегіону таке, що в районних центрах мають скупчуватись представництва державних, виконавчих органів правосуддя, прокуратури, податкової, пенсійного фонду. Мені дивно, як може місто з більшою кількістю населення, не мати таких представництв, а місто з меншою кількістю мешканців матиме таке представництво.  Під час обговорення представники Мінрегіону наголосили, що районним центром може стати місто обласного значення. І один з найважливіших критеріїв – кількість населення не менше 50 тисяч. Ми маємо понад 54 тисячі, а ось Володимир-Волинський лише 38 тисяч. Після першого круглого столу ми підготували лист голові обласної ради, т.в.о. голови облдержадміністрації, у Міністерство регіонального розвитку, депутатам обласної ради, щоб це питання заново підняти і вивчити глибше, зокрема, щоб ініціювати ще одне засідання робочої групи облдержадміністрації, яка напрацювала ту модель укрупнення районів, яку ми на сьогодні маємо – з центром у Володимирі-Волинському і щоб наше місто також було представлене в цій робочій групі для наведення своїх аргументів», – розповів Громик.

Окрім того заступник мера зазначив, що на Волині тривають дискусії щодо завершення адміністративної реформи. І чимало ОТГ хочуть укрупнити, з’єднавши в одну кілька громад. Відтак, Нововолинськ може об’єднатися не лише з прилеглими до нього Грядівською та Грибовицькою сільськими радами та селищною радою Благодатного, а й з уже створеними об’єднаними територіальними громадами, які знаходяться поруч – Литовезькою та Поромівською.

«Доволі дискусійним питанням є тема укрупнення ОТГ. Зараз на Волині створено 51 ОТГ, які займають 57% площі області. Але Уряд пропонує, щоб в області функціонувало лише 44 громади, які з позиції центральної влади будуть спроможними щодо повного і якісного надання послуг населенню. Фахівці Мінрегіону заявляють, що вже сьогодні на Волині 22 ОТГ є неспроможними. А тому до Нововолинської ОТГ ще можуть приєднатися, як мінімум, 2 уже діючих громади», – повідомив Олександр Громик.

Завершити адміністративну реформу планують до кінця березня 2020 року.

Читайте також: До кінця року Україна може отримати мапу районів

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39