Як волинським платникам податків повернути помилково сплачені гроші

01 Серпня 2019, 09:01
Фото ілюстративне 1176
Фото ілюстративне

З 1 серпня 2019 року платники податків мають змогу подати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань з платежів, належних державному бюджету в електронному вигляді через ІТС «Електронний кабінет». Зазначена норма, визначена наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 року №60 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені», який набрав чинності з 26.04.2019 року. Про це інформують в Головному управлінні ДФС Волинській області.

Наказ № 60 застосовують щодо повернення платежів, належних:

  • державному бюджету, з першого числа четвертого місяця, що за місяцем офіційного опублікування цього наказу, тобто з 1 серпня 2019 року
  • місцевим бюджетам, та платежів, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, з першого числа сьомого місяця, що за місяцем офіційного опублікування цього наказу, тобто з 1 листопада 2019 року.

Подати заяву можна через меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету. У відомстві звертають увагу, що роботу у приватній частині Електронного кабінету виконують з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Вхід до Електронного кабінету відбувається за посиланням, а також через офіційний веб-портал ДФС.

Нагадаємо, відповідно до статті 43 Податкового кодексу України та статті 301 Митного кодексу України помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу. У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими фінансами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, відбувається лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховують контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

У заяві зазначений напрям перерахування грошей: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за виконанням яких покладенений на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі фінансів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024