Національний екзит-пол: коли стануть відомі результати парламентських виборів 2019

21 Липня 2019, 13:33
1275

У день позачергових виборів до Верховної Ради – в неділю, 21 липня 2019 року – перші орієнтовні результати голосування за партійні списки назве проект «Національний екзит-пол 2019 – парламентські вибори».

Про це «Новинарні» повідомляють в пресслужбі проекту.

Консорціум для опитування на виході з виборчих дільниць утворили Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

«Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборів», – зазначили організатори.

Реалізація проекту проходитиме під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти та експерти.

Оприлюднення результатів «Національного екзит-полу 2019» відбудеться 21 липня в інформаційній агенції «Укрінформ» (вул. Богдана Хмельницького, 8/16 ) за таким планом:

14:00 – прес-конференція, присвячена поточному звітуванню про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць, ймовірним проблемам та складнощам, що можуть виникнути в інтерв’юерів під час збору даних;
19:45 – прес-конференція, на якій оприлюднять перші результати опитування (станом на 18:00);
22:00 – прес-конференція, на якій оприлюднять оновлені дані станом на кінець голосування (на 20:00).

Польовий етап дослідження здійснюватимуть дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Центр Разумкова

Кількість охоплених виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії).

Обсяг вибірки – близько 13 000 респондентів (залежно від явки виборців).

Кількість опитаних на кожній дільниці – приблизно 43 респонденти в середньому.

На кожній виборчій дільниці працюватиме 2-3 особи. Усього буде задіяно близько 800 інтерв’юерів, які пройшли спеціальне навчання. Інтерв’юери матимуть спеціальні бейджі із символікою Національного екзит-полу.

«Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, ми припускаємо, що похибка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів і буде в межах 0,5–1% для інших партій», – зазначили в пресцентрі «НЕП-2019».

Застосовується методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу.

Суть методики полягає в тому, що під час проведення анонімного опитування замість прямого запитання “Скажіть, за кого Ви проголосували?”, респондент сам заповнює паперову анкету, яка починається із цього запитання, і вкидає її в скриньку з логотипом Національного екзит-полу.

Крім цього, анкета міститиме запитання про стать, вікову групу, освіту, а також час ухвалення рішення, за кого голосувати. При цьому респондента проситимуть заповнити демографічні питання, але зазначать, що це не обов’язково.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій).

Вибірка буде репрезентативною для України в цілому й для її чотирьох регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь).

Вибірка буде двоетапна. На першому етапі у кожній області обирається кількість дільниць відповідно до відсотку виборців у цій області. Самі дільниці обирають випадковим чином. На другому етапі проводиться опитування виборців на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору.

Результати декілька разів на день передаватимуть у центральний офіс соціологічних компаній.

Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів:

  • Західний регіон – Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області;
  • Центральний регіон – Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ;
  • Південний регіон – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області;
  • Східний регіон – Харківська область, Донецька і Луганська області (підконтрольні українській владі).

Національний екзит-пол під час парламентських виборів-2019 здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», посольства Канади в Україні.

За оприлюдненням результатів «Національного екзит-полу 2019» можна буде стежити на його сайті.

Нагадаємо, Національний екзит-пол працював в обох турах президентських виборів і досить точно «вгадав» їхні результати.

Голосування є абсолютно анонімним, і ви не повинні нікому говорити про свій вибір. Однак на виході з дільниці вас можуть попросити заповнити ще одну анкету, де теж треба буде вказати, за кого ви голосуєте. Анкета, як і бюлетені, є анонімною, і ви можете відмовитися її заповнювати. А можете і погодитися.

Це і є екзит-пол – опитування на виході. Проводять його, по-перше, для того, щоб спрогнозувати результати виборів до офіційного оголошення результатів. По-друге, екзит-пол має контрольну функцію: розбіжність між екзит-полом і результатами підрахунку ЦВК на понад 4,5% може свідчити про фальсифікації на виборах, хоча і не є прямим доказом цього.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024