Мешканці села Соснина виступили проти реорганізації школи, названої в честь Героя України

26 Червня 2019, 16:05
Школа носить ім'я Героя України 2225
Школа носить ім'я Героя України

Жителі села Соснина Іваничівського району не хочуть реорганізації навчального закладу, що носить ім'я Героя України Сергія Байдовського.

Педагоги, учні, батькі та всі, кому не байдужа доля школи, провели збори у приміщенні школи у п'ятницю, 21 червня. Про це інформує газета «Колос».

До них на зустріч прибули заступник голови селищної ради Віктор Березюк, головний спеціаліст гуманітарного відділу Світлана Король та помічник народного депутата України Ігоря Гузя Ігор П’ятоха. На початку переговорів директор школи Олександр Козюк повідомив про 53 підписи, які зібрали люди, які проти реорганізації школи.

 Головна спеціалістка гуманітарного відділу Світлана Король відзначила, що згідно з даними у школі навчається 84 дитини, знання їм дають 22 педагоги. Минулого навчального року у п’ятому класі навчалося четверо учнів, зараз така кількість має бути у четвертому. Немає наповнюваності класів, тож  заклад потрапляє під процес оптимізації. Звичайно, що крок цей болючий, але питання потребує вирішення.

  «Найбільше ми потерпаємо за наших випускників, – наголосив директор Олександр Козюк. – Бо зміна педагогів негативно вплине на знання. А їм ще ж здавати зовнішнє незалежне оцінювання».

Він також відзначив, що якщо школу реорганізують, то не виключений варіант, що через декілька років тут будуть тільки початкові класи. Багато присутніх досить негативно висловлювалися проти проведення реорганізації. Мовляв, як обирали теперішнього голову ОТГ Федора Войтюка, то тоді мови про це не було. 

Заступник голови Віктор Березюк відзначив, що у громаді постійно підтримують освітні заклади. Зокрема, серед інших виділяються кошти для потреб навчального закладу у Соснині. Однак, це не примха місцевої влади, це необхідність сьогодення. Процес оптимізації набирає обертів. Хоча й він болючий та важкий, однак це шлях до кращого. У свою чергу, голова та депутати ОТГ неохоче йдуть на прийняття рішень, що викликають спротив та негативно впливають на підтримку виборців. Однак вони вимушені це робити, оскільки утримувати неефективну освітню мережу не дозволяє обмежений бюджет громади.

Треба відзначити, що державна освітня субвенція розраховується за формулою, яка розподіляє кошти відповідно до наповненості класів. Тобто чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання.

 Депутатка громади від Соснини Алла Наумук у своїх виступах була категоричною у тому, що реорганізацію проводити не можна. Вона зверталася до односельчан та педагогів з тим, аби вони були присутніми під час сесії селищної ради, коли розглядатимуть  питання. Мовляв, народні обранці можуть проголосувати за проведення реорганізації.

 «Хотілося б почути думку голови райдержадміністрації, - відзначила депутатка. – Невже її не цікавлять такі питання?»

Ігор П’ятоха від імені народного депутата відзначив, що він категорично проти реорганізації школи в Соснині. Тим більше, що цей навчальний заклад носить ім’я героя Майдану Сергія Байдовського. 

Олександр Козюк провів відкрите голосування. Присутні одноголосно, а зібралося цього разу 68 чоловік, проголосували проти проведення реорганізації навчального закладу.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024