Як виїхати з дитиною у відпустку за кордон

29 Червня 2019, 09:33
Фото ілюстративне 814
Фото ілюстративне

Оскільки наразі пора відпусток, багато виникає запитань щодо того, як поїхати з дитиною за кордон без нотаріально засвідченої згоди одного з батьків.

Про основні правила перетину кордону з дитиною, які варто знати кожному, інформує Валентин Кухарик, очільник обласної юстиції.

Зазначу, що саме завдяки другому пакету законів #ЧужихДітейНеБуває діти мають можливість безперешкодно виїхати за кордон. Йдеться про подорожжі, лікування, спортивніх змагання, навчання тощо, – коментує посадовець.

Безперешкодно тимчасово поїхати з дитиною в іншу країну тому з батьків, який проживає з дитиною, можна, якщо інший з батьків, має заборгованість з аліментів понад 4  місяці. А для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей, цей строк скорочений до 3 місяців. Для цього потрібно звернутися до органів державної виконавчої служби або приватного виконавця для отримання довідки про наявність в іншого з батьків заборгованості зі сплати аліментів. При перетині державного кордону України необхідно пред’явити довідку про наявність заборгованості у іншого з батьків зі сплати аліментів.  Якщо йдеться про борг для утримання тяжкохворої дитини або дитини з інвалідністю, то необхідно подати також документ, що підтверджує хворобу дитини або її інвалідність.

Вивезти дитину за кордон з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном  може лише матір чи батько, який не перешкоджає іншому з батьків бачитися з малюком і брати участь у вихованні свого сина чи  доньки. За виконання цієї умови достатньо поінформувати рекомендованим листом іншого з батьків про тимчасовий виїзд дитини, якщо його місце проживання відомо. У листі має бути зазначена  мета поїздки, куди їде дитина, а також на який термін залишає територію України.

При перетині кордону України прикордоннику необхідно пред’явити рішення суду або органу опіки про визначення місця проживання дитини. Важливо вчасно повернутися до України з дитиною строком до 1 місяця з дати виїзду.

Для того, щоб скористатися правом поїздки з малюком за кордон той з батьків, який проживає окремо від дитини, повинен належно виконувати батьківські обов’язки і не мати заборгованості зі сплати аліментів. Для цього йому потрібно звернутися з рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за межі України. У разі ненадання тому з батьків, який проживає з дитиною, у 10-денний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон, потрібно звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон БЕЗ згоди іншого з батьків. При перетині державного кордону України пред’явити нотаріально посвідчену згоду іншого з батьків або рішення суду про дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди іншого з батьків.
Важливо вчасно повернутися до України з дитиною у строк, затверджений згодою або рішенням суду.

І наостанок – варто знати, що за умисне порушення місячного строку встановлена адміністративна відповідальність, а це штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це сума від 1,7 до 3,4 тисячі гривень). Також такі батько чи матір втратять на рік право виїзду за кордон з дитиною, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини іншого з батьків.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39