У Нововолинську жінка захворіла від укусу кліща

14 Червня 2019, 10:37
Інфекційне відділення КНП «Нововолинська ЦМЛ» 1831
Інфекційне відділення КНП «Нововолинська ЦМЛ»

У мешканки Нововолинська після укусу кліща діагностували хворобу Лайма. Нині жінка перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні КНП «Нововолинська ЦМЛ».

Волинянка розповіла, що кліщ її вкусив ще у травні. Дістала його самостійно, а вже через декілька тижнів на місці укусу помітила почервоніння та  здала відповідні аналізи, – інформує Нововолинськ.com.ua

Після виявлення хвороби Лайма 51-річну мешканку Нововолинська госпіталізували. До слова, цей процес для жінки буде довготривалим: за попередніми прогнозами лікарів, їй необхідний безперервний курс антибіотиків тривалістю в 21 день.

«Хвороба Лайма – це гостра інфекційна хвороба, яка виникає внаслідок укусу кліща. На місці укусу кліща виникає почервоніння. Загалом, його діаметр збільшується поступово, а в центрі бліднішає. Такий висип є ознакою хвороби Лайма. Вона проходить трьома стадіями», – дитяча лікарка-інфекціоністка КНП «НЦМЛ» Олена Варга.

Стадії можуть перебігати з різним ступенем тяжкості, їхня послідовність іноді може піти й в іншому порядку. Нерідко хворі мають також неспецифічні прояви, такі як втома, нічна пітливість, гарячка або неспецифічний біль у суглобах та м’язах. Хвороба Лайма може проявлятися ураженнями шкіри, нервової системи, суглобів та серця. Іноді інтервали між окремими стадіями захворювання є довгими і безсимптомними.

За словами лікарки-інфекціоністки, під час будь-яких прогулянок у парках чи рекреаційних зонах важливою є особиста профілактика, яка попереджує присмоктування кліщів — застосування репелентів (спеціальних спреїв та кремів), захисного одягу. Кожного разу після прогулянки необхідно оглянути себе та свій одяг на наявність кліщів.

Про те, що ж робити, коли вберегти себе від укусу не вдалося, розповіла лікарка-інфекціоністка Олена Варга.

«Якщо ви помітили на собі кліща, який уже впився в шкіру, необхідно відразу йти до лікаря. Самолікуванням займатись не варто. Проте, є такі ситуації, коли до лікарні дістатись важко, тоді краще не затягувати часу, а власноруч дістати комаху. Втім, важливо зробити це правильно. У нагоді може стати нитка,  пінцет, пальці, попередньо обмотані серветкою,  або ж спеціальний пристрій, який продають у аптеці. Важливо діставати кліща плавно, аби його не  пошкодити, а це може призвести до негативних наслідків», – каже медик.

До слова, завідувачка Нововолинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ» МОЗ України Наталія Мариніна повідомила,  що кількість хворих на бореліоз в Україні щороку зростає. Протягом 2019 в області вже зареєстровано 5 випадків захворювання при тому, що літній сезон тільки-но розпочався.

Читайте також: Кліщі атакують: чим небезпечні їх укуси та як вберегтися радить МОЗ


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024