Кліщі атакують: чим небезпечні їх укуси та як вберегтися радить МОЗ

30 Квітня 2019, 12:00
Щороку з укусами кліщів до медиків звертаються близько 20 тисяч українців. 2332
Щороку з укусами кліщів до медиків звертаються близько 20 тисяч українців.

Щороку з укусами кліщів до медиків звертаються близько 20 тисяч українців.

Про це повідомляє МОЗ.

Перша хвиля найвищої активності кліщів припадає на квітень-травень, друга – на серпень-вересень.

Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Відтак, слід бути вкрай обережними і дотримуватися простих правил під час прогулянки у парку чи на пікніку в лісі.


 

Які захворювання можуть викликати укуси кліща

Не усі кліщі переносять збудників захворювання. Водночас, існують такі небезпечні захворювання, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка тощо.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість.

Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності, – наголошують в МОЗ.

Чим довше кліщ на вашій шкірі, тим вищий ризик заразитися.  Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну.

Недуга вражає центральну нервову систему, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

Вірус зберігає іксодовий кліщ, що може потрапити на ваше тіло з землі, кущів та високої трави.

Заразитися можна не лише тоді, коли кліщ присмоктався до тіла, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

В Україні місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей раніше реєструвалися майже щорічно в АР Крим та Волинській області. За останні 5 років випадки захворювання реєструється спорадично, – констатують в Міністерстві охорони здоров’я.

Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні. Випадки цього захворювання в Україні реєструються в основному на території АР Крим.


 

Як вберегтися від кліщів

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Він виділяє анестезуючу рідину, тому спершу укус практично безболісний. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), – зауважують медики.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на тіло й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах. До житла кліщі потрапляють із букетами квітів, собаками або іншими тваринами.


 

Що робити, якщо виявили укус кліща

Якщо ж уникнути неприємностей не вдалося, слід одразу ж звертатися до лікаря або спробувати видалити кліща самостійно.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024