«Гідні зарплати в закладах дошкільної та позашкільної освіти – це інвестиція в майбутнє України», – Ірина Констанкевич

25 Квітня 2019, 17:00
Ірина Констанкевич 710
Ірина Констанкевич

В окремих об’єднаних територіальних громадах в Україні створюють заклади позашкільної освіти, які дозволяють розвивати творчі здібності дітей.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявила народна депутатка від УКРОПу Ірина Констанкевич.

«Їх не так багато, як би хотілося. Але ми повинні говорити про ці тенденції й наполягати на тому, що на місцевому рівні необхідно одразу й оперативно реагувати на такі явища», – зазначила представниця «Українського об’єднання патріотів».

Водночас Ірина Констанкевич звернула увагу на два серйозні ризики, які істотно впливають на розвиток позашкільної освіти в Україні. У першу чергу, не виконано вимоги ухваленого торік Закону «Про освіту», який передбачав опрацювання законодавчої бази та підвищення заробітної плати працівникам позашкільної освіти. Робота над відповідним законом досі триває.

«Ми бачимо, що ціла низка проблем, пов’язаних із пролонгацією цього процесу, уже окреслилися дуже гостро», – додала нардеп від УКРОПу.

Вона зауважила, що не менш гострою є також проблема, пов’язана з реформою децентралізації.

«Оскільки повноваження були передані на місцевий рівень, велика кількість позашкільних установ виявилася на межі виживання через бюджетні обмеження. В умовах децентралізації низка установ закривається – лише за 2018 рік майже 30 таких закладів було закрито, реорганізовано, укрупнено тощо», – підкреслила Ірина Констанкевич.

У зв’язку з цим вона переконана, що розвиток української позашкільної освіти варто починати з відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної та позашкільної освіти.

Відповідний законопроект № 8188 підготували нардепи від УКРОПу Ірина Констанкевич, Тарас Батенко, Валентин Дідич, Олександр Дубінін та Віктор Шевченко. Він перебуває у Верховній Раді з березня минулого року.

З огляду на це Ірина Констанкевич закликає спікера Верховної Ради та членів парламенту якнайшвидше поставити на розгляд та підтримати відповідний документ і тим самим зробити інвестицію в дітей та майбутнє України.

Читайте також: «Україна має бути державою передових технологій, передового інтелектуального розвитку», – Ірина Констанкевич

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024