Які порушення виборчого процесу фіксують на окрузі №19

21 Квітня 2019, 11:42
Вибори 912 Джерело: фото ілюстративне
Вибори

На Волині станом на 10:30 повідомляють про видачу бюлетенів та перевірку паспортів одним членом дільничної виборчої комісії та спробу виборця сфотографувати бюлетень.

Окрім того, на одній із дільниць відсутній журнал реєстрації спостерігачів, - інформують спостерігачі ОПОРИ.

На виборчій дільниці № 070114 у селі Михлин Горохівського району (округ №20) спостерігач зафіксував, як один і той же член комісії видає бюлетені та перевіряє у виборців документи.

Відповідно до частини 1 статті 76 Закону України «Про вибори Президента України»  при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. 

На виборчій дільниці № 070974, розташованій у місті Володимир-Волинський (округ №19), була спроба сфотографувати бюлетень. Виборець зайшла у кабінку для голосування, однак не повністю закрила ширму. Відтак, спостерігач ОПОРИ та член ДВК, у полі зору яких знаходилася кабінка, помітили, як жінка дістала телефон, аби сфотографувати бюлетень. Член ДВК зробив зауваження виборцю  та  пояснив, що знімкувати бюлетень заборонено. Жінка відповіла, що цього не знала, та продемонструвала члену ДВК та спостерігачу ОПОРИ галерею із фото, щоб довести, що так і не зробила світлини. Тож інциденту вдалося запобігти.

Відповідно до частини 4 статті 76 Закону України «Про вибори Президента України»,  під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.

Водночас, на дільниці № 070069 у місті Горохів (округ №20) відсутній зошит  для реєстрації спостерігачів. У комісії кажуть, що їх матеріально-технічно ним не забезпечили. Тож спостерігачів тут записують на звичайному аркуші А4.

Читайте також: На окрузі №19 вистачає бюлетенів для голосування

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39