Самогонників хочуть карати величезними штрафами та позбавленням волі

05 Квітня 2019, 13:28
1224

У 2018 році в судах на розгляді перебували 197 справ про адміністративні порушення, пов’язані із самогоноварінням, на 80 осіб було накладено штраф.

Про це повідомила Державна судова адміністрація України у відповіді на звернення народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич.

Нещодавно директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що в Україні активізувалося промислове виробництво самогонних апаратів, а термін їх доставки до покупця скоротився до трьох днів.

За словами експерта, для виробництва 0,5 літра самогону затрати складають 7 гривень. Для порівняння: найдешевша пляшка горілки коштує дорожче у 12 разів.

Ірина Констанкевич розповідає, що під час зустрічей з громадами її виборчого округу питання щодо запобігання самогоноварінню піднімали неодноразово. Власне, саме такі звернення людей дали поштовх для розроблення нового законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання торгівлі незаконно виготовленими алкогольними напоями», співавтором якого є Ірина Констанкевич. 

«Сьогодні штрафи за діяльність, пов’язану з самогоноварінням, досить низькі – від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у грошах це від 51 до 170 гривень. До порушників украй рідко застосовують більш жорсткі види стягнень за статтею адмінкодексу – «Заняття забороненими видами господарської діяльності». Тому цим законопроектом ми пропонуємо суттєво збільшити штрафи за реалізацію та придбання незаконно виготовлених алкогольних напоїв – самогону або інших сурогатів домашнього вироблення. Окрім того, рейди правоохоронців із виявлення виробників сурогату – досить нечасті, а адміністративних справ, що і доводять цифри з відповіді Державної судової адміністрації, – зовсім небагато», – розповідає народнка депутатка.

Згідно із законопроектом, за незаконне виготовлення або зберігання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення з метою збуту пропонують накладати штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення. Ті самі дії, якщо їх вчинено повторно, карати штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51тисяч до 170 тисяч гривень) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення.

Виготовлення самогону та інших міцних спиртних напоїв з недоброякісної сировини (матеріалів), що становить загрозу для життя і здоров'я людей, а також збут таких товарів, що призвело до отруєння людей чи інших тяжких наслідків, пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до десяти років з вилученням і знищенням вироблених товарів з конфіскацією обладнання для їх виготовлення.

«Україна входить до десятки країн з найвищим рівнем смертності від алкоголю. Щороку 40 тисяч українців помирають через алкоголізм. Самогоноваріння у селах – один із факторів, які, на жаль, призводять до такої страшної статистики. Сподіваюся, що законопроект, який ми запропонували, таки підтримають у парламентській залі. Адже передусім йдеться про здоров’я нашої нації та цілих поколінь», – додала Ірина Констанкевич.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024