5 квітня: сьогодні саме час затіяти генеральне прибирання

05 Квітня 2019, 10:34
З добрим ранечком! 901
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 5 квітня, п'ятниця.

Іменинники сьогодні Олена, Олексій, Варвара, Ілля.

Нині ми вшановуємо пам’ять преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського, а також преподобну Єлену Києво-Флорівську, яку називають «хранителькою Києва». Преподобний Никон жив у ХІ столітті й був першим учнем і сподвижником самого Антонія, засновника Києво-Печерського монастиря, а також постригав у монахи Феодосія Печерського. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Стосовно Єлени Києво-Флорівської, то вона була родом із Росії. Звали її Катериною і була вона генеральською дочкою. Ледве дівчині виповнилося  16 років, як вона втекла з дому й прийняла чернецтво. 60 років прожила в Києві, де була черницею Флорівського монастиря. Канонізована у 2009 році. Нині мощі преподобної Єлени зберігаються в головному Флорівському храмі.

Здавна на Никона займались генеральним прибиранням осель і обійстя: підмітали, вимітали, мили, чистили, витрушували, мастили. Особливу увагу приділяли усіляким закуткам і закапелкам, вважаючи, що саме там і ховається нечиста сила. Там кропили свяченою водою і прив’язували сухі пучки полину і м’яти.

Місяць оновився в Овні, а Меркурій перебуває в Рибах, тож найближчим часом домінуватиме асоціативно-образний тип мислення. Також можна сказати, що саме від сьогодні Сонце “вступає в гру”, починаючи взаємодіяти з планетами своєї системи. До цього світило мов би “спало”. Подієва програма, яка закладається під час цього новомісяччя суперечлива: з одного боку це максимальна жорсткість, обмеження і проблемність, що, в свою чергу, породжуватиме певну соціальну і політичну напругу, але, з іншого боку, до 19 квітня складаються цілком сприятливі обставини, щоби здолати всі перешкоди і перетворити складнощі в здобутки. Втім, для цього треба докласти максимум сил, ресурсів і концентрації волі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році – -7,5, а найтеплішим у 1946 -  +22,6.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024