Назвали «прогульників» серед членів окружної виборчого округу №19

17 Березня 2019, 09:55
Назвали «прогульників» серед членів окружної виборчого округу №19 1026
Назвали «прогульників» серед членів окружної виборчого округу №19

З того часу, як сформували волинські ОВК, комісії провели в середньому по 5-7 засідань, кожне із яких відбулося за відсутності щонайменше одного члена комісії.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відвідуваність засідань представниками кандидатів.

В ОВК №19 перше засідання відбулося 20 лютого, і на ньому були відсутні 8 осіб. Так, не прийшли Денис Кірічек (від Іллі Киви), Ірина Бондаренко (від Сергія Капліна), Олександр Буньков (від Віктора Бондаря), Валерій Дробінов (від Валентина Наливайченка), Андрій Кулініч (від Сергія Тарути), Анна Ситник (від Віталія Купрія), Катерина Потачало (від Віталія Скоцика), Світлана Чишій (від Андрія Новака).

Друге засідання відбулося 2-го березня за відсутності 8 членів комісії. Вперше не було на засіданні комісії Марії Базилюк (від Віталія Купрія), яка замінила Анну Ситник, а також Юлії Климчук (від Юрія Дерев’янка), Джаміля Натіг-Кизи Романюка (від Олександра Соловйова), Яни Онопчук (від Романа Безсмертного), Олександра Бунькова (від Віктора Бондаря) та Дмитра Шейчука (від Володимира Зеленського). Вдруге не було Валерія Дробінова, Ірини Бондаренко та Світлани Чишій.

Третє засідання ОВК відбулося 3-го березня. Його не відвідали Василь Боярчук (від Ігоря Смешка) Олена Власюк (від Віктора Кривенка), Володимир Данилюк (від Василя Журавльова), Петра Нагайовського (від Олександра Данилюка), Наталії Панащук (від Петра Порошенка), Ірини Сухарєвої (від Олександра Шевченка). Вдруге не було Юлії Климчук, Олександра Бунькова, Дмитра Шейчука та Джаміля Натіг-Кизи Романюка, а втретє не прийшли Валерій Дробінов та Світлана Чишій.

Четверте засідання ОВК «прогуляли» Тетяна Брушневська (від Сергія Носенка), Олена Власюк (від Віктора Кривенка), Ірина Кравчук (від Миколи Габера). Вдруге не було Володимира Данилюка, Василя Боярчука, Дениса Кірічека, Ірини Сухарєвої, Петра Нагайовського, Катерини Потачало. Третій раз не з’явилися на засідання комісії Юлія Климчук.

П’яте засідання, яке відбулося 12-го березня, вперше проігнорував Роман Грошкевич (від Олега Ляшка). Вдруге не було на засіданні Олени Власюк, а втретє не долучилися до роботи комісії Ірина Бондаренко, Денис Кірічек, Василь Боярчук, Катерина Потачало, Дмитро Шейчук. Четвертий раз на засіданні не було Юлії Климчук, Валерія Дробінова.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, участь у засіданнях виборчої комісії є обов’язком членів цих комісій (п. 2 ч. 6 ст. 29 Закону України «Про вибори Президента України»). Неявка два рази і більше на засідання комісії без поважних причин або неявка на засідання виборчої комісії у день голосування є підставою для дострокового припинення повноважень члена комісії (п. 8 ч. 4 ст. 30 Закону України «Про вибори Президента України»).

У такому випадку повноваження члена ОВК можуть бути достроково припинені за рішенням ЦВК (як комісії, яка утворила ОВК).  Відповідно до роз’яснень ЦВК з цього приводу ОВК може подати до ЦВК мотивоване звернення про дострокове припинення повноважень такого члена комісії. До звернення додаються матеріали (рішення комісії, витяги із протоколу засідання тощо), які підтверджують викладені в ньому обставини. ЦВК розглядає його на підставі отриманих матеріалів, а також витребуваних нею пояснень та інших документів. Таке звернення підлягає обов’язковому розгляду ЦВК протягом п’яти днів, а напередодні та в день голосування – невідкладно.

Нагадаємо, відповідно до частини 4 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії. Згідно з частиною 5, засідання виборчої комісії скликається з обов’язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

Читайте також: До складу дільничої комісії на окрузі №19 мали намір включити неповнолітню особу

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024