15 березня: цього дня польова миша останні запаси доїдає, літо визирає

15 Березня 2019, 09:25
З добрим ранечком! 1217
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 15 березня, п'ятниця.

Іменинники сьогодні Федір, Арсеній.

Церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Феодота, єпископа Кіринейського, якого в народі називали Федотом-вітроносом. Вважалося, що на Федота починають віяти сильні вітри. Воно б і нічого, нехай собі віють, але від весняних вітрів дуже швидко сохнуть ґрунти і саме цей чинник (разом із нестачею лютневої вологи) є головною загрозою для майбутнього урожаю. Тож ґав не половиш – посівну треба проводити швидко, що власне вже й роблять українські аграрії. На сьогодні посівна розпочалася в 11 областях і, на відміну від минулого року, коли на заваді стала  затяжна зима, розпочалася вона  стандартно. Щоправда, минулорічний урожай, попри погодний форс-мажор видався рекордним... Прикметно, що соняшник, який упродовж останніх років через свою суперрентабельність був посівним фаворитом, нині здає позиції — йому на п’яти наступають пшениця, кукурудза і соя — ціни на світових ринках на ці три культури зростають... Стратегічним продуктом у рік виборів стає й гречка — її посіви планується збільшити.

Старі люди підмічали: «Якщо на Явдохи і на Федота ясно, то на Юрія (6 травня) і на літнього Миколая (22 травня) теж буде ясно». Якщо в цей день вітряно й холодно, то довго не з’являтиметься трава, тому казали: «Федот кошлатий – паші не мати». Також цього дня польова миша останні запаси доїдає, літо визирає.

П`ятниця, 9-10 місячні дні. Місяць у Раку, тому кожен з нас сьогодні намагатиметься охороняти особистий простір, свій внутрішній світ. Всі теми, що стосуватимуться «свого» і «про своє», матимуть відгук, а все, що «не своє» - наштовхуватиметься на апатичну байдужість. Тут можна згадати про заповітну «свою сорочку», котра, як відомо, завжди «ближча до тіла». Продуктивною буде лише та праця, яка сприйматиметься як «потрібна», а базові людські потреби у найближчі два дні превалюватимуть над будь-якими високими ідеями та ідеалами. Дехто розгорне бурхливу діяльність задля досягнення бажаного. Хай щастить!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –18,7; а найтеплішим у 2011 -  +16,5.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024