14 березня: чому сьогодні потрібно гукати весну і відбирати картоплю

14 Березня 2019, 09:12
З добрим ранечком! 962
З добрим ранечком!

Доброго дня шановні читачі. Сьогодні 14 березня, четвер.

З іменинами вітайте Євдокію, Нестора, Антоніну, Антонія, Василя. 

Сьогодні за старим календарем 1 березня, початок весни. А ще — преподобномучениці Євдокії, ранньохристиянської святої. Євдокія мешкала у фінікійському місті Геліополі. Була блудницею. Завдяки розкішному тілу заробила чималі статки, а завдяки неабиякому розумові змогла їх суттєво примножити. Згодом жінка увірувала в Христа, віддала все майно в розпорядження християнської общини, а сама стала ігуменею одного з монастирів. Під час гонінь на християн Євдокія загинула мученицькою смертю. 

В народі цей день називали просто Явдохою. Були й інші назви: Годюшки, Удоки, Свистухи, Плющихи. На Явдохи існувала сила-силенна прикмет за якими визначали погоду не тільки на найближчий час, але й на всю подальшу весну. Приміром дощ цього дня віщує щедрий урожай жита, а мороз натякає на те, що гречка померзне під час цвітіння.  Хурделиця і холоднеча були ознакою голоду, а тихий хмарний день сповіщав про врожай ягід, особливо лохини. Цього дня не можна було нічого позичати, віддавати з дому; заборонялася жіноча праця: прання, прядіння. Можна було лише сукати нитки. У давнину саме з Явдохи дівчата голосно гукали весну, тобто співали веснянок (їх співали аж до Трійці). Вважалося, що Явдоха має ключі від усіх вод: як наземних, підземних, так і небесних. Цього дня освячували зерно пшениці, господині висаджували в горщиках першу розсаду, а ще вибирали кілька відер картоплі для першої посадки. Дівчата ж умивалися молоком, щоби обличчя були білими і гожими.

Нині 8-9-ий місячні дні. З 12 по 31 березня в рази посилюється дисонанс між чоловічим і жіночим, між двома моделями поведінки, що пов’язано передовсім із критичною фазою циклу Венера-Марс. Якщо означити астрологічну ситуацію простими словами, то виглядатиме це приблизно так: легковажна, експресивна і гонорова панянка викликатиме глухе роздратування у поважного, неспішного чоловіка-трударя. Оскільки в різних життєвих ситуаціях і взаємодіях ми приміряємо на себе ту чи іншу роль, цей конфлікт проявлятиметься різними гранями, так, що іноді й не визначиш, чию сторону ми обираємо. Але кожен березневий конфлікт “проростатиме” саме звідти, з протистояння Венери і Марса: невдоволення, натиск, мобільність, емоційність, легковажність — проти неспішності, виваженості, інертності. Від цього конфлікти обіцяють бути особливо гострими. У фінансових справах можуть знизитися прибутки, у романтичних — доведеться йти на компроміси і на щось заплющувати очі. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: –19,4; а найтеплішим у 2002 - +17,8.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024