Екс-керівник Володимирської єпархії: «Жалкую, що 22 роки зомбував людей Москвою»

13 Березня 2019, 16:12
Екс-керівник Володимирської єпархії: «Жалкую, що 22 роки зомбував людей Москвою» 1414
Екс-керівник Володимирської єпархії: «Жалкую, що 22 роки зомбував людей Москвою»

Колишній керівник Володимир-Волинської єпархії, а нині митрополит Вінницький і Барський Симеон зізнався в тому, що він був розгублений появою на соборі Православної Церкви України лише двох архієреїв Української православної Церкви Московського патріархату. На його думку, це стало сигналом, котрий стримав процес масового перетікання парафій з-під Московського патріархату до новоствореної автокефальної Церкви.

Про це Симеон заявив у інтерв'ю виданню Ліга.net.

«Можливо, я не зовсім був упевненим, особливо коли прийшов на Собор і побачив, що нас лише двоє – а думалося, що буде більше. Та куди було відступати?» – сказав владика.

Симеонові допомогли слова підтримки від братів во Хресті.

«Знаєте, що? Ми знайшли підтримку серед тих, кого ще вчора вважали своїми ворогами. Наших – не було. Та були інші. Котрі зрозуміли, підтримали, і не тільки на соборі. Наші – ніхто не спитав, як ви там і що. Лише прокляття, образи, болото, бруд і все решта. А тут дзвонили архієреї і з колишнього КП, і з УПЦ: "Владико, як минув день, як ви? Ми за вас сьогодні молилися».

Після собору Симеонові зателефонував зі словами підтримки і митрополит Епіфаній, із котрим митрополит конкурував під час фінального голосування за предстоятеля ПЦУ.

2

Митрополит Вінницький жалкує, що УПЦ МП відмовилася брати участь у процесі.

«В УПЦ МП 87 архієреїв. Ми могли ввійти у нову церковну структуру і стати її організатором. А блаженнійшого Онуфрія – обрати предстоятелем. Але наші цього не захотіли. Окремі архієреї спершу погодилися, а потім передумали. Багато священиків, зокрема моєї парафії, теж погодилися, а згодом передумали. Особливо після того, як на собор прийшли лише я і митрополит Олександр (Драбинко», – сказав Симеон, додавши, що «спрацювала і пропаганда, звісно».

Симеон розповів, що він багато що для себе переосмислив.

«Я лише зараз багато що зрозумів. Особливо, коли 13 листопада Президент запросив нас на зустріч, а замість неї УПЦ МП аврально зібрала синод і архієрейський собор. Я не підписав рішення цього собору, що вже тоді викликало велике обурення з боку ієрархії. А потім і нову хвилю інформаційної війни проти наших священиків і віруючих. Я дуже жалкую про те, що 22 роки я, як і інші архієреї, – що ми зомбували наших людей. Казали, що лише ми правильні, а інші церковні структури неканонічні і безблагодатні, а діалог з ними неможливий», – розповів митрополит.

1

Водночас Симеон стверджує, що він дуже болісно переживав церковний поділ і завжди вважав, що Україна мусить мати незалежну автокефальну Церкву. Щоправда, він чекав, що незалежність має санкціонувати російський центр.

«Я виступав і говорив, що для єдності українського народу і для церковної єдності ми мусимо мати в Україні свою Церкву. Але всі рішення завжди зводилися до одного: зараз не час, не час і не час. Канонічна (тобто законна) автокефалія, як я вважав, має виходити із Москви. От коли Москва визнає автокефалію, це буде канонічно і правильно. Але останнє, що сказала на це Москва: ніколи. А потім пішло звернення Президента, Верховної Ради і церковних структур до Вселенського патріарха, і він погодився розібратися й вилікувати цей багатолітній розкол. Не Москва, а Константинополь. Якщо Константинополь прийняв таке рішення, я з ним погоджуюся. А що наші не погодилися – це їхнє право і водночас велика помилка», – констатував владика.

Зі слів Симеона, він отримав підтримку власної парафії про входження в Православну Церкву України, хоча є й незгодні.

«Звичайно, окремі священики і прихожани нашого храму – і моя провина в тому є – переживають і кажуть: ми за російську (в ориґіналі "русскую", – прим. Z) Церкву, тому що ми не хочемо до пекла. Та більшість наших прихожан, котрих я постійно бачив на службі, залишилися зі мною. Хто хотів почути – той почув. Хто хотів зрозуміти – той зрозумів», – зазначив Симеон.

1

Митрополит вважає, що процес переходу парафіян до Православної Церкви України є невідворотнім.

«Просто в одних регіонах він піде швидше, а в інших дещо повільніше. У Вінницькій області, як я вже казав, ніби більшість священиків була зі мною; а коли виявилося, що нас лише двоє на соборі – думка змінилася. Якби нас було 10 на соборі – впевнений, вийшло би інакше», – сказав владика.

На думку Симеона, на подальше наповнення Православної Церкви України за рахунок парафій УПЦ МП впливатиме кілька факторів: отримання Томосу 6 січня, прийняття закону про «перейменування» Церкви Московського патріархату, визнання ПЦУ іншими Церквами.

«У будь-якому випадку, ми мусимо бути готові до того, що це буде процес тривалий. Як дитина: вже народилася, але ще довго потребуватиме материної допомоги», – резюмував митрополит Симеон.

Нагадаємо, митрополит Вінницький і Барський Симеон, а в минулому єпископ Володимир-Волинський і Ковельський – єдиний із 83 учасників Собору Української православної церкви Московського патріархату не підписав постанову Синоду.

Сам митрополит своє рішення пояснив тим, що не згоден з розривом євхаристійного спілкування з Константинополем.

Зазначимо, що у травні 1996 року Симеон (Володимир Іванович Шостацький) був призначений єпископом відновленої Володимир-Волинської єпархії. 4 травня 1996-го став єпископом Володимир-Волинським і Ковельським.

Читайте також: Колишній керівник Володимирської єпархії оголосив про перехід в українську церкву. ВІДЕО

Коментарі
13 Березня 2019, 23:09
Будуть визнавати усі помісні церкви тоді всі перейдемо
13 Березня 2019, 23:39
Я думаю що Владико ви також чекаєте щоб церкви визнали новостворену церкву
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024