10 березня: просіть пробачення у прощену неділю

10 Березня 2019, 08:00
2386

Цього дня, 10 березня – неділя сиропусна, прощена, заговини на Великий піст.

Остання неділя перед Великим постом, коли згадується Адамове вигнання з Раю через гріхопадіння, називається прощеною, – повідомляють у Волинській єпархії ПЦУ.

Цього дня ввечері православні християни просять один в одного пробачення. Бо ж не можна розпочинати особливий період посиленої молитви і покаяння, не пробачивши ближнім їхніх провин, не можна починати «духовну весну» і без визнання своїх провин перед ближніми. «Якщо ви будете прощати людям провини їх, то простить і вам Отець ваш Небесний», – сказав Господь.

Ця традиція виникла у древній Церкві серед єгипетських подвижників. Насельники пустельних монастирів на період Чотиридесятниці усамітнювалися, щоб подвизатись постом і молитвою. А перед тим як розійтись, просили один в одного прощення. Згодом традиція поширилась в усьому Православ’ї.

Після Вечірньої у храмах, згідно з церковним уставом, відбувається чин прощення, коли духовенство й віряни просять один в одного пробачення та моляться до Господа, щоб гідно провести Великий піст і зустріти Христове Воскресіння – Пасху. Так, у Свято-Троїцькому кафедральному соборі о 17.00 служитиметься така Вечірня, яку очолить митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Читайте такожРозпочинається Масляна – що треба знати про цей тиждень

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39