Що потрібно зробити іваничівцям, щоб голосувати вдома

05 Березня 2019, 09:58
Що потрібно зробити, щоб голосувати вдома 880
Що потрібно зробити, щоб голосувати вдома

Для тих, хто не може прийти на виборчу дільницю, але хоче взяти участь у виборах, держава передбачила «домашні» вибори.

Вибори Президента України призначені на 31 березня 2019 року.

Хто може голосувати з дому?

  • люди, постійно нездатні пересуватися самостійно;
  • люди, які тимчасово не можуть пересуватися (на основі поданої заяви).

Також при включенні виборця до списку голосуючих за місцем перебування члени дільничної виборчої комісії зобов’язані перевірити факт тимчасової нездатності людини пересуватися самостійно. У разі, якщо це не підтвердиться, комісія відмовить у візиті під час виборів і доведеться йти самостійно.

Після того, як людину включають в список виборців для голосування за місцем перебування у списку, що залишається на виборчій дільниці робиться запис «голосує за місцем перебування».

Що потрібно зробити, щоб голосувати вдома?

Процедура особливої ​​складності не представляє. Все, що потрібно, – подати заяву, написану від руки, в місцеву виборчу комісію і прикласти до неї довідку з медустанови, яка підтверджує постійну чи тимчасову нездатність до пересування. Заяву можна принести самостійно, можна передати через когось третього. Це не бюлетень, і особистої присутності не потрібно. Заяву потрібно подати не пізніше 20:00 останньої п’ятниці перед днем ​​голосування, тобто 29 березня.

Як проходять вибори вдома.

31 березня 2019 року до виборця, заяву якого зареєстрували раніше, прибувають члени дільничної виборчої комісії з бюлетенями і опечатаною або опломбованою виборчою скринькою. З ними можуть також знаходитися офіційні спостерігачі, довірені особи кандидатів або навіть самі кандидати в президенти.

Виборець чи члени його сім’ї не можуть відмовити виборчій комісії в присутності, в іншому випадку – проголосувати не вийде. Однак, конкретно голосувати, ставити галочку в бюлетені виборець все ж повинен в окремому приміщенні, без присутності кого-небудь ще. Так зберігається таємниця волевиявлення.

У разі якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени дільничної виборчої комісії вийшли для організації голосування за місцем перебування, такому виборцю не може бути видано виборчий бюлетень для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за місцем перебування, та з’ясування питання, чи не проголосував цей виборець за місцем перебування.

Виборець, постійно нездатний самостійно пересуватися, стосовно якого у списку виборців зазначена відповідна відмітка, може до 12 години 30 березня 2019 року письмово або осибисто повідомити відповідну дільничну виборчу комісію про бажання проголосувати у приміщенні для голосування.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024