28 лютого: хто нині обкуриться, хто окропиться, а хто — поламає роги

28 Лютого 2019, 09:05
З добрим ранечком! 906
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні четвер, 28 лютого, останній день зими.

Іменинники сьогодні Онисим, Єфросинія.

Останній день зими! Сьогодні у чехів починається масляна, або, як кажуть самі чехи - Масопуст — тиждень веселощів перед «Попільною середою», тобто, початком Великого посту.  Сьогоднішній день називається «гладким четвергом» - цього дня варто наїстися й напитися, як казали у давнину — «від пуза» на весь прийдешній піст. Головна страва «гладкого четверга» - свинина з кнедликами, капуста, плюс пиво і сливовиця. Існує й маса інших запаморочливо апетитних страв: печена качка, порося, калачі та пончики, тлаченка з цибулею,  кров’яні та ліверні ковбаси. Завершується масляна у вівторок великою карнавальною ходою і жартівливими “похоронами Контрабаса”. Варто зауважити, що не тільки в чехів, але й у деяких інших народів, котрі сповідують католицизм, починаються фестивалі, що передують Великому посту. Цього року розбіжність між святкуванням Великодня у православних і католиків складає тиждень.

Церква ж згадує апостола від 70-ти Онисима. Цього дня зима з весною у битві не на життя, а на смерть сходяться, кому вперед іти, а кому назад повертатися. Тому наші пращури й називали його Онисимом Зимобором, а ще Вівчарником, вважаючи покровителем овець. Селяни обкурювали цілющими травами овець, окроплювали їх свяченою водою, а ще здійснювали цікавий обряд «окликування» зірок, аби вівці давали великий і здоровий приплід. Казали, що на Онисима Вівчарника остаточно «зима шутою стає». Якщо цього дня ще висіли бурульки, то й весна повинна була бути ранньою, але затяжною.

24-ий місячний день. Місяць залишає Стрільця й переходить до Козерога, поволі спускаючи нас із небес на грішну землю. Найближчі два дні ми значно “протверезіємо”, що, в свою чергу, дозволить нам більш об’єктивно сприймати реальне життя, робити правильні висновки і діяти відповідно до ситуації. Чудовий день для реалізації планів і намірів, що мають реалістичне підґрунтя. Само собою відсіється і відпаде все зайве і непотрібне, що турбувало нас протягом декількох днів поспіль. Майже всі події сьогоднішнього і завтрашнього днів можна вважати маленькими «моментами істини».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: – -20,3, а найтеплішим у 1998 -  +14,1.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром