Іваничівцям нагадують про штрафи за первоцвіти

24 Лютого 2019, 11:24
Первоцвіти 1063
Первоцвіти

Щороку з середини лютого до кінця травня у Волинській області, як і в інших регіонах України, триває масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин. У тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник звичайний, анемона звичайна, конвалія звичайна та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об'єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів, – повідомляють в управлінні екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації.

До слова, перші букетики первоцвітів уже з’явилися на стихійних ринках Волині, а справжній «квітковий бум» очікується напередодні весняних святкових днів. Саме у цей період обсяги незаконної торгівлі набувають найбільших показників. Як наслідок – навколо міст в природному середовищі ви вже не знайдете жодних первоцвітів.

З метою охорони ранньоквітучих реліктових і зникаючих рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України, та попередження правопорушень у цій галузі на території області щорічно запроваджується проведення операції «Первоцвіт».

У рамках проведення цієї природоохоронної акції однією з основних її складових є пропоганда відмови від купівлі первоцвітів. Окрім того, торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших.

Основною причиною безкарності торгівлі первоцвітами є те, що серед населення побутує думка, що первоцвіти продають бідні бабусі, які щойно назбирали ці квіти в лісі. Насправді ж це не так. У наших містах діє справжня «квіткова» мафія, яка має своїх виконавців, охоронців, збирачів та перевізників.

І насамкінець, торгівля первоцвітами – це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

Разом із тим, управління екології та природних ресурсів вкотре наголошує, що  згідно з чинним законодавством за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

Зокрема, за незаконне придбання та збут квітів з Червоної книги України передбачено штраф від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин.

Окрім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення:

підсніжники – від 49 до 62 гривні,

черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні,

шафрани (крокуси), сон-трава – від 37 до 62 гривні у залежності від виду.

Читайе такожНа трасі «Луцьк-Горохів» розцвіли квіти

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024