24 лютого: проводжаємо крайню неділю цьогорічної зими

24 Лютого 2019, 09:50
З добрим ранечком! 1388
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні неділя 24 лютого.

Іменинники сьогодні Влас, Всеволод, Дмитро.

Сьогоднішня неділя називається неділею про блудного сина. Церква згадує євангельську притчу про людину, яка повертається до батьківського дому з вигнання. На ранковій відправі, після радісних і урочистих псалмів співається сповнений невимовного жалю 136 псалом – «На ріках вавилонських…», який ще називають псалмом вигнання. Його співали євреї у Вавилонському полоні, згадуючи своє святе місто Єрусалим. Цей псалом співається ще двічі, в останні дві неділі перед Великим Постом. Він відкриває нам значення Посту як паломництва, покаяння – повернення в дім Батька.

Також цього дня Церква вшановує священномученика Власія, єпископа Севастійського. Подейкували, що Влас у цей день пильно наглядає за всіма тваринами, особливо за худобою. Напередодні чоловіки нагадували своїм жінкам: «Дивіться, молодиці, щоб завтра принесли раненько водиці з криниці!» Нею наповнювали пляшечки, вкидали туди по шматочку воску зі страсної свічки й ставили на покуть, де вона мала стояти три дні. У цей час Улас освячував воду. Потім частину її вливали в криницю, а рештою скроплювали тварин. Ті господарі, які мали багато худоби, запрошували батюшку, аби той здійснив молебень, після чого з іконою та свяченою водою йшли до стайні, щоб благословити тварин.

З Уласом пов’язували й закінчення зими. «Пролив Улас олії на дороги – пора зимі вбирати ноги», «Прийшов Улас – з печі злазь». Підмічайте: якщо цього дня відлига, то морозів більше не буде.

20-ий місячний день. Місяць у Скорпіоні. Критичний розум сьогодні пасуватиме перед надпотужними подачами емоцій. Особливих клопотів додаватиме неврівноважений  характер. Аби не шукати крайнього, так само і щоби вас не знаходили — знайдіть собі справу за смаком і по душі. З головою пориньте у щось неодмінно приємне, корисне і позитивне. Скористайтеся недільним вихідним для зміцнення  здоров’я і настрою. Надзвичайно корисними будуть усі водні процедури, цілющі властивості матиме сьогодні музика.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1932 році: -20,3, а найтеплішим у 1990 –  +15,8.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024