18 лютого: на Агати сонце по-весняному світить, ведмідь писок з барлоги показує

18 Лютого 2019, 10:00
З добрим ранечком! 997
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 18 лютого, понеділок.

Іменинники сьогодні Феодосій, Макарій, Агафія (Агата).

Сьогодні святителя Феодосія Чернігівського і мучениці Агафії. Остання – одна з найвідоміших і найбільш уславлених ранньохристиянських святих. Вона загинула мученицькою смертю в Катанії на Сицилії під час гонінь на християн за правління імператора Деція. Її вшановують як на Сході, так і на Заході. Щоправда, західні християни називають мученицю Агатою. Її перше житіє було написане ще в VІ столітті. Вона народилась у заможній родині, була дуже вродливою. Відхилила домагання префекта Катанії, за що він наказав піддати Агату гонінням, а потім і тортурам. Дівчину віддали в будинок розпусти, потім кинули до в’язниці, а згодом відтяли груди і спалили. Свята Агата вважається покровителькою Мальти, Катанії та всієї Сицилії. В католицькій церкві на Агати освячували хліб, сіль і воду, які за повір’ям мали уберегти оселю від пожежі. Освячений на Агати хліб застосовується під час обряду екзорцизму (вигнання диявола). Їй також моляться жінки, які мають захворювання грудей. Орден святої Агати – державна нагорода Республіки Сан-Марино.

На Агати сонце по-весняному світить, ведмідь писок з барлоги показує; починають повертатися перші птахи з вирію.

Увесь цей тиждень називається седмицею суцільною – протягом нього включно з середою і п’ятницею немає посту.

14-15 місячні дні. Завтра повня у Діві. Вся друга половина лютого пройде під егідою цієї місячної повні. Акцентується увага на побутових, організаційних, практичних питаннях. Під її потужним впливом у сфері нашої уваги можуть опинитися теми здоров’я, певні зміни в праці, графіках і зобов’язаннях. Поєднання Меркурія, управителя нашими поточними справами і проектами з великим містифікатором Нептуном, також додасть яскравих акцентів у тонких смислах, внутрішній складовій, прихованих процесах. Тож готуймося: без плутанини не обійтися. Найближчим часом від нас вимагатиметься максимум уваги до прихованого, неочевидного, вміння розуміти неочевидні речі, бути чуткими до напівнатяків.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році – 29,1, а найтеплішим у 1995 -  +10,2.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024