16 лютого: вітаймося з жовтим Собакою

16 Лютого 2019, 10:38
З добрим ранечком! 1030
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 16 лютого, субота.

Іменинники сьогодні Семен, Анна, Микола.

З Новим роком за місячним східним календарем! Згідно з китайським літочисленням, настав 4716 рік, рік жовтого земляного Собаки. Собака – мисливець, поводир незрячих, охоронець отар, а віднедавна, так само як і кіт, який раніше грав роль виключно ловця щурів, набув статусу «тварини для компанії».

Уявлення про собаку було двоїстим ще від часів ранньої античності. Вперше в художній літературі собака згадується в «Одіссеї» Гомера – вірний пес упізнав свого хазяїна після двадцяти років його відсутності. Втім в «Іліаді» собака змальований по-іншому: Ахілл називає Гектора «собакою» та погрожує йому: «Пси та птахи розірвуть тебе на шматки» і поводиться при цьому сам як собака. Собак згадують в своїх працях такі поважні вчені мужі як Платон, Антисфен, Пліній, Арістотель, Вольтер, Дарвін.

У середньовічній Європі майже всі заможні люди мали домашніх тварин, і найціннішими були собаки. Англійські проповідники скаржилися, що матері залишають без уваги своїх дітей, приділяючи її молодим мисливським собакам. Поневолений і безправний пес у середні віки символізував серед семи смертних гріхів хтивість. У психоаналізі собака уособлює символ сорому та ганьби.

Розведення собак у містах досягло найбільших масштабів у ХІХ столітті, тоді на них було введено податок: 1796 року в Англії, а 1855-го – у Франції. При цьому, з поширенням лібералізму, формується і новий образ пса – охоронця власності. Однією з головних собачих чеснот є вірність, але часом вона переходить у покірність, що межує з рабством і боягузтвом. У народних висловах (майже всіх європейських народів) про собак неприязні превалюють. У них йдеться, передусім, про жорстокість, злість і догідливість. В українській мові існує майже 50 прислів’їв і приказок про собаку.

Прикмета на сьогодні така: якщо падає великий лапатий сніг – на мокре й дощове літо.

Сьогодні 1-ий і 2-ий місячні дні. Зоряна трійця – красунчик Місяць, розкішна самодостатня Венера й загадковий Нептун загострять сприйняття світу, емоційність. А квадрат до Марса додасть відчутної перчинки у вигляді авантюризму. Втім будьте обережні: у найважливіший момент не перегніть палицю. Сьогодні можливі різноманітні зловживання, ревнощі, помста, злостивість, недоречна, марна спроба комусь щось довести. В діловій сфері превалюватимуть схильність до сумнівних оборудок і закулісних інтриг. Гармонійний секстиль Місяця до Сатурна прямо вказуватиме на те, що замість імпульсивності й надмірної діловитості варто надати перевагу стриманості та розважливості.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: - 23,2; а найтеплішим у 1957 – + 11,8.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024