Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

16 Лютого 2019, 11:00
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області 1052
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл
звернулися до голови Волинської обласної адміністрації.

Текст звернення, який ми подаємо без змін, опублікований на сайті Володимир-Волинської єпархії.

«Шановний Олександре Ілліч!

В останні місяці склалась тривожна ситуація в царині релігійних питань в зв’язку з утворенням Православної Церкви України і виникненням цілої низки конфліктів між так званими «активістами», які під модними нині гаслами «Геть московських попів» намагаються захопити майно, належне канонічній Українській Православній Церкві, та прихожанами і священнослужителями храмів УПЦ, які захищають своє конституційне право на свободу совісті та релігії.

Так на території Волинської області були незаконно відібрані храми в наступних населених пунктах: Берестечко, Берестяне, Бобичі, Голишів, Диковини, Красноволя, Кримно, Кутрів, Кульчин, Кропивщина, Лучиці, Нічогівка, Положево, Радомишль, Садів, Тельчі, Тополище, і ця тенденція невпинно зростає.

Протягом багатьох років канонічна Українська Православна Церква смиренно виконує свою місію, допомагаючи українцям знайти шлях до Бога, закликаючи їх любити один одного та свою Батьківщину, бути терпимими, допомагати ближньому.

Але в останні місяці ситуація в Україні склалася таким чином, що виконання цієї місії все частіше пов’язане з ризиком не тільки для священнослужителів, які смиренно зносять всі випробування та виклики долі, але й для звичайних прихожан Української Православної Церкви.

Наразі по всій території України на церковні приміщення здійснюються провокаційні напади так званих «активістів», які намагаються за допомогою погроз та насильства примусити вірних канонічній Українській Православній Церкві парафіян разом з їхніми духовними пастирями перейти до іншої конфесії.

Кількість таких нападів на храми, священнослужителів та вірян Української Православної Церкви значно зросла. Ці захоплення наразі носять масовий характер, стають причиною порушення права на свободу світогляду і віросповідання, гарантованогостаттею 35 Конституції України, у зв’язку з чим до поліції почали надходити десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання.

Пов’язано це з тим, що органи місцевої влади втручаються у внутрішні справи релігійних громад. Поряд з цим, систематичний характер мають місце погрози, залякування, агітація. На вірян та священнослужителів чиниться тиск. 
17.01.2019 Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законівУкраїни (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» № 4128-д від 16.01.2019, яким встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, (а не територіальної громади), необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Слід наголосити на відмінності понять “територіальна громада” та “релігійна громада”, оскільки відповідно до статті 8 Закону України від 23.04.1991 № 987-XII “Про свободу совісті та релігійні організації” релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.
Згідно зі ст.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада – це жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Як видно із положень розділу 11 Конституції України та розділу 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до питань, що належать до повноважень органів місцевого самоврядування, не відноситься вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад, а тому рішення, які приймаються на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. Таке втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України.

Священнослужителі і прихожани Церков УПЦ постійно звертаються з вимогою молитовного стояння на захист своїх прав. Від імені священнослужителів та релігійних громад Волині просимо Вас, посприяти припиненню порушення прав і свобод наших віруючих людей.

З ПОВАГОЮ,
ВОЛОДИМИР, МИТРОПОЛИТ
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І КОВЕЛЬСЬКИЙ
НАФАНАЇЛ, ЄПИСКОП
ВОЛИНСЬКИЙ І ЛУЦЬКИЙ»

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024