Господарство з Іваничівщини вирощує на експорт органічні зернові та гречку
Директор ТОВ «Старий Порицьк», що на Іваничівщині, Валентин Обштир поділився воїм досвідом ведення органічного господарства.
На їхньому господарстві інвестиції в вирощування 1 га пшениці складають 9-10 тисяч грн, тоді як у великих агрокомпаніях – приблизно 18 тисяч грн. Про це повідомляє Аgroday.
Секрет, як вважає директор господарства, полягає в органічному землеробстві, тобто у відсутності витрат на мінеральні добрива та ЗЗР. Звичайно, урожайність у його господарстві теж нижча, ніж у «латифундистів» – 3-4 т/га.
Але й за такої врожайності господарство має з кожного гектара землі близько 10 тисяч грн. прибутку. Щоправда, такої прибутковості, як зізнався Валентин Обштир, вдалося досягти винятково завдяки тваринництву: одних лише дійних корів у господарстві 300.
Для потреб поголів’я під кормові культури відвели половину земельного банку господарства, загальна площа якого становить близько 1000 га. У свою чергу, поголів’я продукує щороку майже 10 тис. тонн органічних добрив. Проте, цього замало для таких площ.
На літрі молока господарство заробляє майже чотири гривні, хоч і продає без органічної «премії», за ціною звичайного молока екстра-класу. Якщо ж продавати продукти переробки (у господарстві є цех з виробництва органічних твердих і м’яких сирів), то прибуток від 1 літра молока збільшується до 8 грн. Однак наразі здійснюється власна переробка лише 20-25% обсягів надоєного молока.
Натомість продукцію органічного рослинництва, яка вирощується на 400 га, – пшеницю, гречку, насіння льону – господарство відправляє на експорт. Всю цю продукцію купують пекарі. Зокрема, швейцарці купують насіння льону, а німці – гречку, які використовуються для випікання хліба.