6 лютого: моліться про заміжжя та дітей і не сідайте вечеряти

06 Лютого 2019, 08:00
6 лютого: моліться про заміжжя та дітей і не сідайте вечеряти 1062
6 лютого: моліться про заміжжя та дітей і не сідайте вечеряти

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 6 лютого.

Іменини святкують: Ксенія, Оксана, Герасим, Тимофій, Іван, Павло, Агапій, Денис, Вавило, Вавил.

Кажуть, що в цей час триває «перелом зими». У церкві моляться блаженній Ксенії – черниці із загадковою і цікавою долею, яка була віддана християнській вірі і володіла даром втішати всіх, хто стpaждає. Вона була дочкою знатного чоловіка й одного разу покинула дім для того, щоб служити Христу. Побудувала жіночий монастир і все життя провела у роботі, добрих справах і молитвах.

6 лютого аналізували погоду і говорили про те, якою буде решта зими. Також цікавилися, скільки коштує хліб, закуповували зерно до тих пір, поки воно не виросло в ціні. Вважалося, що з цього дня починалися найважчі дні, оскільки запаси починали підходити до кінця, а до озимих (першого хліба) було ще довго.

Якщо в цей час хліб зростав у ціні, то говорили про поганий врожай у майбутньому. Якщо хліб 6 лютого подешевшав – рік буде урожайним.

Було прийнято воpoжити про майбутню ціну на зерно. Пекли хліб, а потім зважували його ввечері і на наступний ранок. Якщо вранці хліб був важчий, то зерно подорожчає. Якщо вага залишалася такою ж, то вважалося, що ціна не зміниться. І, звичайно, якщо вага зменшилася, значить, хліб теж буде дешевим.

Що роблять у цей день?

Найчастіше у цей день звертаються до блаженної Ксенії з молитвою про дитину і про заміжжя.

Щоб здійснити молитву, потрібно відвідати храм і поставити свічки перед іконами Богородиці, Миколая чудотворця і блаженної Ксенії Петербурзької.

Уявляйте своє майбутнє сімейне життя і промовляти слова молитви: «Непорочна Ксенія, Володарка Петербургская. Молю тебе про заміжжя світлому, і існування безбідне. Не в покарання, пішли мені чоловіка, щоб не пролилася слезок калюжа. Хай буде воля твоя. Амінь».

Після молитви потрібно перехреститися і випити святої води. Здійснюйте молитви через кожні три дні. А головне вірте, що сімейне щастя обов’язково вас чекає.

Чого не варто робити?

Хто першим сяде вечеряти в цей день, той незабаром пoмpe. Тому 6 лютого намагалися не сідати за стіл після заходу сонця. Або ж у деяких сім’ях першими є сідали діди, щоб онуки і діти не помepли раніше.

Не варто було літнім людям в цей день в’язати, шити, стригти волосся і нігті, застеляти постіль – це, за прикметами, обіцяло смepть.

Народні прикмети на 6 лютого

Сонячний день – гарна весна.

Безвітряна погода на Ксенію – друга половина липня буде теплою і сухою, без вітрів і дощів.

Завірюха кружляє на Ксенію – прикмета, що буде дефіцит корму для худоби.

Яка погода стоїть на Ксенію, такою і весна буде.

Завірюха і заметіль – чекай неврожаю. І така ж погода буде більшу частину весни.

Не можна ставити квас 6 лютого – буде неврожайний рік.

Джерело: Особлива, Вікіпедія, ОГО.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром