В Іваничах дітям розповіли про героїв Крут

30 Січня 2019, 09:20
В Іваничах дітям розповіли про героїв Крут 1769
В Іваничах дітям розповіли про героїв Крут

Тематичний захід провели в Іваничівському історичному музеї.

Відзначаючи пам’ятну дату, працівники Іваничівського історичного музею провели історичну годину «Коли стають до зброї діти – народ цей не перемогти!» для учнів і педагогів Луковичівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, – повідомляють у секторі з питань внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

На захід були запрошені голова Іваничівської РДА Лілія Кревська, начальник відділу культури Марина Косаковська, в.о. начальника відділу освіти та молоді Жанна Кеба.

Присутні на заході вшанувати пам’ять героїв, замордованих під Крутами і тих, хто загинув на Сході нашої країни хвилиною мовчання.

Ведучі Лариса Куль і Віталіна Мазурук розповіли про сумну сторінку української історії – трагічну загибель студентського куреня та подвиг українських юнаків, який став символом патріотизму та жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

Саме тоді на Чернігівщині, недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва.

За кілька тижнів після бою під Крутами М. Грушевський писав: «Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!»

І хоч подвиг Героїв Крут згодом забули більш ніж на 70 років, а їхні могили за радянських часів зруйнували, подвиг під Крутами закарбований у пам’яті українців.

На завершення учасники заходу поклали квіти до пам’ятника стрільцям 13 сотні українсько-галицької армії, який розміщений в селищі Іваничі біля залізничного вокзалу.









 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024