20 січня: чому сьогодні потрібно виносити з хати хліб і сіль

20 Січня 2019, 10:25
З добрим ранечком! 2086
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 20 січня, неділя.

Іменинник сьогодні один – Іван.

На другий день після Водохреща, Церква вшановує Іоанна Предтечу, Хрестителя Господнього. Це було невеличке святце між новорічно-різдвяними розвагами і будніми клопотами. В цей день українці виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на шматочки, годували тварин. Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я були відповідні: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святки. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохрещ по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорича – за те, «що справно воду носили».

Відсьогодні розпочинався і весільний період. Як зауважували наші пращури – «хрест у воду – жених вгору». Українці засилали старостів, справляли весілля. Це була так звана мала весільна пора і тривала вона до Масляної.

Прикмети на сьогодні: Якщо погода на Івана Предтечу ясна і сонячна – літо буде посушливим. І навпаки – похмура і сніжна – на добрий урожай.

15 і 16-ий місячні дні. Неділя – день Сонця. Левам, Скорпіонам і Тільцям таланитиме. Час чистоти, ясності, помірності та спокою. Затихли емоційні бурі, вивітрилися, наче чад, невдоволення і роздратування. Хтось таки відчує гармонію всесвіту і себе в ньому – тоненьким живим пагоном. Сьогодні дуже вдалий день для відпочинку, творчості, щирого спілкування з друзями, подорожей. Ідеальними будуть будь-які водні процедури. Стригтися не бажано. Тож добряче заправляйтеся позитивом – попереду новий п’ятиденний забіг! Або заплив. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 та 2006 роках – -26,5, а найтеплішим у 1951 –  +6,1.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром