На Іваничівщині до Дня Соборності України організують «ланцюг єдності»

18 Січня 2019, 10:17
На Іваничівщині відзначать День Соборності України 2724 Джерело: Фотоілюстрація
На Іваничівщині відзначать День Соборності України

Іваничівщина готується відзначити День Соборності України.

Про це інформує офіційний сайт Іваничівської РДА.

«Відтак, 22 січня о 14.00 год. на центральній вулиці селища буде організовано живий «ланцюг єдності»; о 14.15 год. учасники заходу помоляться за Україну, а о 14.45 год. в районному будинку «Просвіта» відбудеться тематичний захід з нагоди 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки «Єднаймося ж, брати мої» за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, духовенства, політичних партій та громадських організацій, учасників АТО, волонтерів, громадськості.

В бібліотеках району будуть організовані експозиції, книжкові виставки, присвячені висвітленню історії Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Акту злуки.  У загальноосвітніх закладах заплановано провести тематичні уроки «Історичне значення злуки українських земель», урочисті лінійки, тематичні виховні години на краще знання історії становлення української державності», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, День Собо́рності - свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року.

У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.
 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024