Колишній керівник Володимирської єпархії міг стати предстоятелем помісної церкви

16 Грудня 2018, 12:48
Митрополит Вінницький Симеон 1344
Митрополит Вінницький Симеон

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Ще одним кандидатом на місце предстоятеля був представник УПЦ Московського патріархату митрополит Вінницький Симеон. Про це йдеться у матеріалі «Української правди».

Як зазначається в публікації, під час собору УПЦ Київського патріархату 13 грудня предстоятель УПЦ КП Філарет сподівався одноголосно затвердити Епіфанія єдиним кандидатом. Але навіть при відкритому голосування 12 із близько 40 членів собору підтримали митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Іще одним кандидатом на місце предстоятеля був представник УПЦ Московського патріархату митрополит Вінницький Симеон. 

Нагадаємо, митрополит Вінницький і Барський Симеон, а в минулому єпископ Володимир-Волинський і Ковельський – єдиний із 83 учасників Собору Української православної церкви Московського патріархату не підписав постанову Синоду.

За даними УП, після першого туру голосування підтримку майже порівну поділили між собою митрополити Михаїл, Симеон та Епіфаній.

«І тут позиція групи Філарета стала ключовою. Як розповів УП один із присутніх на Соборі, волинського владику "вмовили" зняти свою кандидатуру. Підтримувати ж вихідця із Московського патріархату архієреї КП не мали ні найменшого наміру. Епіфаній переміг з відривом у майже 20 голосів», - йдеться у публікації.

Водночас «Українська правда» із посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє, що глава УПЦ КП патріарх Філарет в ультимативній формі наполягав, щоб митрополит Луцький і Волинський Михаїл відмовився претендувати на пост предстоятеля.

«В іншому випадку патріарх Філарет погрожував не ліквідовувати УПЦ КП і не брати участі в соборі», - пише агентство.

За словами джерела, ліквідація УПЦ КП і УАПЦ була вимогою Вселенського патріарха Варфоломія. До початку об'єднавчого собору УАПЦ вже прийняла рішення про ліквідацію. Помісний собор УПЦ КП у суботу перед об'єднавчим собором православних церков також прийняв рішення про ліквідацію.

«Перед другим туром голосування за предстоятеля об'єднаної церкви президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій вмовляли митрополита Михаїла зняти свою кандидатуру», - йдеться також у повідомленні.

Нагадаємо, у суботу об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля автокефальної Православної церкви України.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024