ТОП порад із розмитнення «євробляхи»

12 Грудня 2018, 14:47
Розмитнення «євробляхи» 1183
Розмитнення «євробляхи»

У державній фіскальній службі склали список найпоширеніших запитань щодо процесу розмитнення автомобілів та дали відповіді на них.

Про це повідомляється на офіційному сайті ДФС.

Які документи необхідно подавати для митного оформлення автомобілів, ввезених в режимі тимчасового ввезення або транзиту, і на автомобілі, які ввозитимуться з Європи за новим законом?

Читайте також: Повідомили, як розмитнювати «євробляхи» згідно нового законодавства

Період, відведений на розмитнення «євроблях», можуть продовжити

До сотні євроблях на Ягодині – пояснили причину заторів

У всіх випадках, разом з митною декларацією, яка оформлюється митним брокером, необхідно подати: реєстраційні (технічні) документи на автомобіль (як правило, техпаспорт); документи, які підтверджують право власності на транспортний засіб (як правило, договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися і декларувати (як правило, довіреність); рахунок-фактуру (інвойс) або інший документ, що визначає вартість товару (це може бути документ, який також підтверджує право власності).

Де можна розмитнити транспортний засіб?

Митне оформлення можливо на будь-якій митниці України.

Чи можна не виїжджати за межі України, розмитнивши авто на митниці свого регіону?

Так, але необхідно подати необхідні документи і пред’явити транспортний засіб.

Чи може автомобіль бути заявленим як «імпорт» особою, яка не перетинала на ньому кордон?

Так, але за умови, що будуть подані документи, які підтвердять право власності на транспортний засіб або право право розпоряджатися або декларувати (довіреність).

Чи може скористатися 50-відсотковою знижкою протягом 90 днів особа, яка вже розмитнила транспортний засіб?

Ні, знижка може бути використана при одному оформленні одного транспортного засобу. Оскільки авто вже було оформлене митницею раніше і платежі були сплачені, повторно оформити цей транспортний засіб неможливо.

Чи може авто в’їжджати на територію України із заздалегідь підготовленою митною декларацією без оплати заставних платежів, якщо авто заявлено як «імпорт»?

Якщо громадянин прийняв рішення ввезти транспортний засіб, подача попередньої митної декларації та гарантування сплати митних зборів є обов’язковими. У такому випадку використання грошового завдатку є лише одним з видів забезпечення митних зборів, але можуть бути обрані й інші способи гарантування. Грошовий завдаток обов’язковий тільки в разі, коли ввозиться автомобіль, що знаходиться на постійній реєстрації за межами України.

Чи може громадянин сам звернутися на митницю і подати документи для імпорту авто або це повинен робити спеціальний митний брокер?

Заповнювати митну декларацію та необхідні документи можна самостійно, однак неправильне заповнення може призвести до неприємностей, аж до складання протоколу про порушення митних правил. Інформація про митних брокерів оновлюється і знаходиться на веб-порталі ДФС в розділі “Реєстри”.

Чи необхідно приїжджати на автомобілі в зону митного огляду для огляду?

Пред’явлення авто обов’язкове. Рішення про огляд транспортного засобу приймає посадова особа відповідно до вимог Митного кодексу.

Якщо штраф за прострочений транзит оплачений, чи є необхідність платити 8,5 тис гривень, передбачених новим законом?

Оплата штрафу не звільняє від виконання взятих зобов’язань щодо дотримання митного режиму. Якщо після сплати штрафу авто все одно знаходиться на території України, то є підстави вважати, що авто перебуває там з порушенням митного законодавства. Новий закон передбачає добровільну оплату в розмірі 8,5 тис гривень при оформленні в режим імпорту транспортних засобів з порушеними термінами і режимом транзиту або тимчасового ввезення.

На які реквізити повинен був оплачений внесок 8,5 тис гривень і як дізнатися, чи потрібно його платити?

Згідно з новим законом, добровільний внесок потрібно платити одночасно з митними зборами. Реквізити є індивідуальними для кожної митниці, цю інформацію можна знайти на сайтах територіальних підрозділів ДФС або дізнатися безпосередньо у працівників митниці.

Хто і як визначає вартість авто, з якого платиться ПДВ і збори?

Вартість транспортного засобу визначається документами: договором купівлі-продажу; інвойсом; банківськими або іншими платіжними документами; додатковою інформацією про вартість аналогічних транспортних засобів в країні експорту.

У документах повинні бути вказані дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна авто, його модель, рік випуску, ім’я та прізвище особи, якій проданий автомобіль. Якщо є підстави вважати, що вартість авто вказана невірно, митниця визначає вартість самостійно.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024