Її талант чарує світ: на Іваничівщині привітали українську художницю

04 Грудня 2018, 10:54
На Волині привітали українську художницю 3772
На Волині привітали українську художницю

У день, коли весь світ вітає особливих людей, на Іваничівщині представники селищної ради завітали до народної художниці Валентини Протопоп.

Про це йдеться на сторінці Іваничі Селищна Рада у Facebook.

«Щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день інвалідів. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. Представники селищної ради відвідали жительку села Древині Валентину Протопоп, народну художницю, яка ось уже багато років не скорюється долі. Не зважаючи на важку недугу вона відтворює навколишній світ у чудових картинах. Заступник селищного голови Віктор Григорович побажав Валентині Ростиславівні міцного здоров’я, наснаги у творчості та радісних буднів», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Валентина Протопоп народилася 4 січня 1959 року. Проживає у селі Древині Іваничівського району Волинської області. В дитинстві Валентина тяжко захворіла, з 13 років прикута до інвалідного візка. Малювати почала зі шкільних років.

Її графічні малюнки, вишивані рушники, серветки неодноразово виставлялись на районних виставках, представляли творчість району на звіті в області. Через неповторну графіку сільських пейзажів і натюрмортів Валентину Протопоп уже давно називають «волинською Катериною Білокур». Протягом багатьох років її графіка друкувалась на сторінках газет «Сільські вісті», «Волинь», районної газети «Колос».


У квітні 2008 року в Києві, в  Музеї гетьманства проходила виставка «Художники «Сільських вістей», в рамках якої виставлялись роботи і Валентини Протопоп.

В листопаді 2012 року до Міжнародного дня інвалідів у Волинському краєзнавчому музеї експонувалася виставка майстрині народного мистецтва «Графіка Валентини Протопоп». Були представлені пейзажі та роботи на релігійну тематику, перед тим її роботи виставлялися в цьому музеї у 2002 році.

Творами Валентини Протопоп проілюстровано книги: Олександра Матійка «Потоки», «Росянщина», Віри Хом'як «Віра. Надія. Любов», Йосипа Струцюка «Буб», Іллі Темертея «Поезії», «Україна – моя Батьківщина»-альманах, Лариси Шахової «Грудочка цукру», Ольги Соколовської «Я в душу сонце й райдуги впускаю».



Творчість дає Валентині наснагу, віру в свій талант, окрилює. Двері її дому завжди відкриті для людей. Талановита, ніжна душею і сильна духом, вона зігріває людські серця своїм теплом, засіває їх добром. Чимало її картин помандрували до волинян, які проживають у Великій Британії, Канаді. Також її роботи і пречудовий альбом графіки «Пори року», дивують відвідувачів Українського музею в Нью–Йорку. Своїми дивовижними пейзажами, натюрмортами вона відкриває перед нами трепетну красу рідної землі.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39