Часником з Іваничівщини фермери Аджарії засадять 32 га землі

30 Листопада 2018, 16:16
Часник з Волині почали висаджувати в сонячній Аджарії 3424
Часник з Волині почали висаджувати в сонячній Аджарії

Фермери Аджарії (Грузія) приступили до посадки часнику високоурожайного сорту «Любаша», який вирощений на Іваничівщині.

Про це розповідає видання East-fruit.

Посадковий матеріал був переданий аджарцям у рамках підпрограми «Сприяння розвитку виробництва високоефективної однорічної сільськогосподарської культури - часнику» Центру управління агропроектами Міністерства сільського господарства Аджарії.

У 5 муніципалітетах Аджарії роздали 48 000 кг посадкового матеріалу, розрахованого на покриття, в цілому, 32 га. Учасники підпрограми також отримали всі необхідні для догляду за часником мінеральні та органічні добрива і гербіциди.

За інформацією Міністерства сільського господарства Аджарії, проект реалізується на умовах співфінансування: 70% вартості посадкового матеріалу, добрив і гербіцидів покриває держава, 30% - самі фермери. При цьому суму співфінансування фермери повинні будуть виплатити лише влітку 2019 року - після закінчення збору врожаю часнику.

Урожайність часнику «Любаша» очікується на рівні 7-10 тонн на гектар. Мета вищезгаданої підпрограми - підвищити кількісні та якісні показники виробленого в регіоні часнику, замінити нині вирощувані в Аджарії низьковрожайних сорти часнику високоврожайними сортами, - відзначили в міністерстві.


Нагадаємо, часник сорту «Любаша» вирощують на ТОВ «Насіннєвий Завод Часнику», що функціонує в селі Луковичі, що на Іваничівщині.

«Насіннєвий Завод Часнику» - одна з провідних компаній України, що спеціалізується на вирощуванні офіційного сертифікованого насіння часнику та внесена до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Компанія вирощує садивний матеріал найпоширенішого в Україні сорту часнику «Любаша» по ліцензії та в партнерстві з селекціонером сорту Захаренко Іваном Івановичем, а також працює з сортами європейської селекції. В Держреєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва на 2018 рік компанія задекларувала виробництво насіння часнику сорту «Любаша» різних категорій.

Крім вирощування садивного матеріалу часнику, «Насіннєвий Завод Часнику» також займається вирощуванням та продажем товарного часнику, а також його переробкою. Так, компанія стала однією з найперших в Україні, яка почала постачати 100% часникову пасту підприємствам харчової промисловості (виробники ковбас та м’ясопродуктів, напівфабрикатів, пекарням, тощо).

З 2016 року Насіннєвий Завод Часнику почав будувати найбільший часниковий кластер у Волинській області. На сьогодні цей кластер зосереджений у Іваничівському районі, селі Луковичі. Компанія об’єднала досвід та бажання фермерів району та почала вирощувати справжній Волинський часник в промислових масштабах.

Читайте також: «Європа голодна на наш часник», або як Гузь розхвалив луковичівського фермера




 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024