24 листопада: кажуть, пора пересідати на сани

24 Листопада 2018, 09:48
З добрим ранечком! 977
З добрим ранечком!

Доброго суботнього ранку, дорогі читачі!

На календарі 24 листопада.

День ангела святкують Вікентій, Віктор, Євгеній, Максим, Степан, Федір.

24 листопада вшановують пам'ять Теодора (Федора) Студита, який жив у VIII-IX ст. і був відомий як візантійський чернець. Федір народився в сім'ї чиновника, отримав гарну освіту. Його дядько був ігуменом монастиря, і саме під його впливом Федір прийняв постриг. Разом з Федором служити Богові вирішила також і його дружина на ім'я Анна. Незабаром Федір став ігуменом і був відомий своїм аскетичним способом життя. Активно займався проповідуванням християнської віри, викривав пороки правителів і захищав святині від дій іконоборців. Саме за це сам Федір неодноразово піддавався гонінням. Наприкінці VIII століття Федір разом зі своїми учнями вирішив оселитися в Студійському монастирі, який згодом став відомий серед прихильників християнства. Для обителі ігумен розробив досить суворий статут, яким обов'язково варто слідувати тим, хто хотів стати частиною братії монастиря.

Цього дня зазвичай наставала пора, коли пересідали на сани, тому 24 листопада вназивали Санниця. Селяни 24 листопада збиралися в далеку дорогу і вирушали на ринки для того, щоб продати свій товар. Крім того, каталися на санях і влаштовували гуляння. Дівчата 24 листопада вечорами ворожили на судженого.

Народні прикмети на 24 листопада:

  1. Йде мокрий сніг або стоїть ясна погода, то до 4 грудня ще будуть відлиги
  2. Тепла погода на Студита - зима теж буде теплою, і навпаки
  3. Сонце 24 листопада світить на Федора - чекай похолодання
  4. Йде дощ 24 листопада - тепло протримається до Введення
  5. Багато зірок на небі - прикмета, що буде багато грибів і ягід. До речі, щоб ця прикмета збулася, заварювали чай з сушеними ягодами
  6. Якщо людина народилася на Федора, то у неї буде норовлива вдача
  7. Гуси вийшли на лід - прикмета, що буде відлига на Різдво
  8. Не варто 24 листопада грати весілля або влаштовувати сватання в цей день - шлюбний союз буде нещасливим
  9. Потрібно обов'язково викинути посуд з тріщинами в цей день, щоб, згідно з прикметами, не відчувати бідності.

Цей день в історії

  • 1638 — в урочищі Маслів Став ухвалена «Ординація Війська Запорозького Реєстрового».
  • 1859 — Чарльз Дарвін опублікував свою працю «Походження видів», що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення.
  • 1910 — у Севастополі розпочала роботу офіцерська школа авіації.
  • 1918 — ескадра Антанти окупувала Севастополь.
  • 1969 — Договір про непоширення ядерної зброї ратифікований у США та СРСР (президент США Річард Ніксонпідписав відповідний законопроект, договір був ратифікований Президією Верховної Ради СРСР).
  • 1994 — в Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.
  • 2004 — Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один із яких, Олександр Чупахін, підписав його з позначкою, що цей документ «не відповідає волевиявленню українського народу». Не підписали протокол троє членів ЦВК — Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович.
  • 2015 — солдати Вільної сирійської армії підбили у вівторок російський вертоліт у Сирії поблизу Латакії, змусивши його здійснити аварійну посадку
  • 2015 — початок загострення конфлікту між Росією і НАТО на дипломатичній арені унаслідок небувалого протягом понад 50-річну історію збиття (зранку 25 листопада) турецькими силами російського винищувача «СУ-24», що перетнув кордон між Сирією і Туреччиною Як наслідок розгортання реакції, оголошено про проведення позачергового засідання НАТО
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024