У проекті держбюджету на 2019-й недостатньо коштів на соціальну сферу

21 Жовтня 2018, 18:05
763

Проект державного бюджету на 2019 рік неможливо ухвалювати в його нинішньому вигляді, адже передбачених на соціальну сферу видатків недостатньо не лише для запровадження задекларованих реформ, а й для вирішення існуючих нагальних проблем.

Про це в ефірі парламентського телеканалу «Рада» заявила народна депутатка від УКРОПу Ірина Констанкевич.

«Якщо говорити про сфери освіти й медицини, то ми бачимо дисбаланс. А це ті галузі, де мають відбуватися істотні реформи», – підкреслила представниця «Українського об’єднання патріотів».

За її словами, передбаченого у проекті держбюджету збільшення видатків на освіту недостатньо навіть на якісне реформування її середньої ланки, не кажучи вже про інші сегменти.

«Те ж саме можна сказати й про охорону здоров’я. Хоча у цій галузі задекларована істотна революція, але коштів на ці зміни не передбачено», – зауважила нардеп.

При цьому вона зазначила, що найбільше від браку фінансування потерпатимуть саме пересічні українці. Приміром, уже зараз у країні практично відсутній інсулін – його запасів вистачить приблизно на два тижні. З цією проблемою зіткнулися, зокрема, Волинь, Житомирщина, Рівненська та Чернігівська області.

«А далі люди помиратимуть через те, що реально вирішити це питання на місцях неможливо», – наголосила парламентар.

До того ж проект кошторису не закриває дірок у Пенсійному фонді. Відповідно, існує великий ризик, що пенсійні виплати будуть затримуватися й наступного року.

«Ці питання вже зараз стоять дуже гостро, і вони автоматично переходять у проблематику 2019-го. Цифри, які ми бачимо у бюджеті наступного року, на жаль, означених проблем не вирішують», – резюмувала Ірина Констанкевич.

 

Авторка: Дарина ТИХА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024