Все, що ви хотіли знати про швидкохідний ракетний катер «Веспа». ВІДЕОІНФОГРАФІКА

31 Жовтня 2018, 09:40
Все, що ви хотіли знати про швидкохідний ракетний катер «Веспа». ВІДЕОІНФОГРАФІКА 1797
Все, що ви хотіли знати про швидкохідний ракетний катер «Веспа». ВІДЕОІНФОГРАФІКА

На ІІІ міжнародній виставці оборонної промисловості ADEX-2018, що відбувся 25 вересня 2018 року у Баку, презентували проект нового швидкохідного ракетного катеру «Веспа».

Ракетний катер типу «Веспа» спроектований на заводі «Кузня на Рибальському» на основі швидкохідних ракетних катерів проекту 58260 шифр «Лань» від дослідно-проектного центру кораблебудування у Миколаєві.

Корабель «Веспа» призначений для патрулювання, конвоювання, а також знищення бойових кораблів, транспортів і десантних засобів противника як самостійно, так і у взаємодії з ударними силами флоту.

Найдовша довжина катеру типу «Веспа» становить 64,46 м, ширина 9,6 м, орієнтовна висота складатиме 24,3 м, а максимальна осадка з гвинтами складає 3,65 м.

На кораблі планується встановити енергетичну установку загальною потужністю 19640 кВт для двигуна типу CODAD (комбінований подвійний дизель) або 22500 кВт для CODAG (комбінований дизель-газотурбінний).

Максимальна швидкість катеру «Веспа» становитиме до 40 вузлів (орієнтовно 74 км за годину). Найбільша дальність плавання до 2000 миль. Повна водотоннажність корабля складе близько 640 тон.

Дивіться також: Все, що ви хотіли знати про катери від США для українського війська. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

Основним озброєнням катеру типу «Веспа» є 8 одиниць протикорабельних ракет «Нептун» розробки Державного Київського конструкторського бюро «Луч». В носовій частині заплановано встановити 76-мм артилерійську установку АК-176 та дві 30-мм зенітні артустановки АК-630М на кормі.

Універсальна корабельна установка АК-176 спеціально строювалась для кораблів малої водотоннажності і катерів. Ефективна прицільна дальність гармати до 10 км, а максимальна понад 15 км. Боєкомплект 152 постріли.

Шестиствольна корабельна зенітна автоматична 30-мм артилерійська установка АК-306М, призначена для перехоплення швидкісних протикорабельних ракет і є одним із засобів самооборони корабля. Ефективна прицільна дальність гармати до 4 км, а максимальна до 8 км. Боєкомплект 3000 одиниць. Скорострільність до 5000 пострілів на хвилину.

Дивіться також: «Кентавр» Чорного моря: історія найновішого катера Військово-морських сил України. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

Також до складу озброєння катеру «Веспа» входить зенітно-ракетний комплекс «Арбалет-К»два ручних кулемети калібру 12,7 мм та 16 одиниць ПЗРК «Ігла».

Катери типу «Веспа» планують оснастити корабельним багатофункціональним радіолокаційним комплексом «Морена» (тип «Мінерал-МЕ»).

РЛС «Морена» призначений для дальнього до 450 км загоризонтного виявлення цілей. А також, щоб виробляти та одночасно видавати дані по 10 надводних мішенях для ракетної зброї корабля і суден тактичної групи. Максимальне число супроводжуваних цілей до 50 одиниць.

Дивіться також: Українські Су-27: еволюція камуфляжу. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

Також заплановано встановити двокоординатну радіолокаційну станцію кругового огляду «Дельта-М». Вона забезпечить спостереження за надводною та повітряною обстановкою, виявлення і супроводження цілей з дальністю дії до 96 км.

Кораблі типу «Веспа» також будуть обладнанні доглядовим, швидкохідним, жорстко-корпусним надувним човном.

Екіпаж ракетного катеру «Веспа» складатиме 38 осіб, з яких 6 – офіцерів. Автономність корабля до 10 діб.

Катери проекту «Веспа» із невеликими змінами заплановано будувати для Військово-Морських Сил України під шифром «Лань». Вони мають стати основою ударного потенціалу концепції «Москітних флот» прийнятої українськими ВМС як основу розвитку на найближчі роки.

Дивіться також: 204-та Севастопольська бригада тактичної авіації: шлях з Криму на Волинь. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

Закладка першого ракетного катеру «Веспа» на заводі «Кузня на Рибальському» планується у кінці 2018 року, а спуск уже наступного 2019. Згодом упродовж до 2021 року планується будувати по одному кораблю щороку у загальній кількості до трьох корпусів.

У порівнянні з сорокарічним радянським катером «Молнія», 25 одиниць яких у строю в Росії, корабель «Веспа» має ідентичну зенітну і головну артустановку. Екіпаж і швидкість майже однакова. Відмінним є вид і кількість протичовнових ракет, а також водотонаж, який у «Веспи» на 147 тон або 23% відсотки більший, ніж у «Молнії».

На початку 2001 року у Росії заклали перший новітній ракетний катер «Скорпіон», який у порівнянні з кораблем «Веспа» матиме потужнішу 100-мм гармату А-190, а також дві 30-мм зенітні автоматичні гармати у складі ЗРК «Каштан».

Протичовнове озброєння «Скорпіону» складає чотири ракети «Яхонт». Швидкість і екіпаж російського катеру майже ідентичний українському, при значному, майже на 40% меншому тонажі корабля в порівнянні з «Веспою».

У порівнянні з катером «Веспа» на турецькому «Kılıç II», грецькому «Roussen» і ізраїльському кораблі типу «Хец» також встановлено 76-мм гармату проте не радянського, а італійського виробництва OTO Melara. При чому на турецькому катері встановлена удосконалена версію 76-мм гармати Super Rapid.

Зенітні артустановки на турецькому і грецькому катері також італійського виробництва OTO Melara проте на «Kılıç II» установлено одну спарену 40-мм гармату, а на «Roussen» дві 30-мм гармати. Катер «Хец» для ближнього бою використовує американський 20-мм зенітно артилерійський комплекс «Вулкан-Фаланкс».

Дивіться також: Що трапилося під Іловайськом. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

Протичовнове озброєння турецького і ізраїльського катеру представлене вісьмома американським ракетами «Гарпун». Аналогічне число французьких ракет «Екзосет» має грецький катер.

Зауважимо, що практично при найменшому у своєму класі тонажі 490 тон проте скромній швидкості у 31 вузол на кораблі «Хец» додатково встановлено шість ізраїльських протичовнових ракет «Габріель». Водночас цей човен має найбільшу кількість екіпажу - 53 військових.

Турецький і грецький катер мають ідентичну кількість екіпажу 45 чоловік. У «Roussen» практично найбільший як для класу ракетних катерів водотонаж 668 тон проти 552 у «Kılıç II», що водночас не заважає першому розвивати швидкість у 45 вузлів проти більш скромніших 40 у турецького корабля.

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Текст начитує Андрій ЗУБЕНКО

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024