Родом з Іваничівщини: засновник Волинських Афін і творець конституції Чацький

05 Липня 2018, 11:00
Тадеуш Чацький заснував Кременецький ліцей. Колаж Олександра Котиса 2973
Тадеуш Чацький заснував Кременецький ліцей. Колаж Олександра Котиса

28 серпня 1765 року в містечку Порицьк на Волині (сьогодні це село Павлівка Іваничівського району Волинської області) народився Тадеуш Чацький. В історію він увійшов як освітянин, історик, економіст, нумізмат. А ще він був співтворцем конституції 3 травня і засновником Волинських Афін – ліцею у Кременці.

Тадеуш Чацький за життя зібрав потужну та безцінну Порицьку бібліотеку стародруків, рукописів та рідкісних видань, - пишуть Хроніки Любарта.

Тадеуш Чацький був представником відомого шляхетського роду Чацьких гербу Свинка. Його батьками були коронний підчашний Фелікс Чацький та Катерина Малаховська.

Змалку вихованням Тадеуша та його брата Міхала займались не батьки, а спочатку коронний стражник Францішек, а потім отець-єзуїт Фаустин Ґродзіцький зі Львівського єзуїтського колегіуму. Причиною такого стану речей в родині була рання смерть матері та ареш батька, якого звинуватили в агітації проти рівних прав для неуніатів та дисидентів.

Коли Тадеушу виповнилось шістнадцять років, він переїздить до Варшави і стає практикантом задворних судів у Варшаві й паралельно займається активно самоосвітою. Саме в цей час зароджується любов хлопця до книг. Йому навіть було доручено впорядковував королівський особистий архів у Варшаві.

До 1785 року Тадеуш Чацький обіймав посаду новгород-сіверського старости.

Тадеуш Чацький, cyfrowe.mnw.art.pl
Тадеуш Чацький, cyfrowe.mnw.art.pl

Пізніше в Чацькому просинається бажання активно зайнятись наукою, однією із цілей навіть було стати професором Краківського університету. В цей час Тадеуша можна було зустріти в бібліотеці Ягеллонського університету, де він часто засиджувався за книгами допізна.

У 1790-х роках російська влада конфісковує порицький та інші маєтки Чацького. Від арешту та смерті його врятувало те, що він не мав стосунку до повстання Костюшка, за що тоді дуже карали. З часом, вже за царювання Павла І, Чацькому вдалось повернути конфісковане майно.

Одним із найбільших досягнень Чацького є заснування Вищої Волинської гімназії (1805) разом із видатним польським реформатором Гуґо Коллонтаєм (від 1819 — Кременецький ліцей). За короткий час йому вдалося сформувати зразковий навчально-виховний заклад, який мав свої традиції, потужних викладачів та авторитет далеко за межами Волині.

На базі ліцею створили нумізматичний музей, в якому зберігалось до 20 тисяч екземплярів рідкісних монет і медалей. Пізніше музей, заснований Чацьким, став базою для колекції Київського університету.

У 1811 році він засновує друкарню при Кременецькому ліцеї. Завдяки старанням Чацького на Волинь була повернута цінна бібліотека  родини Залуських.

Кременецький ліцей, polona.pl
Кременецький ліцей, polona.pl

Скеля Чацького в Житомирі, polona.pl
Скеля Чацького в Житомирі, polona.pl

Краківський трактат 1525 року, авторства польського короля Сигізмунда Старого, з Бібліотеки Тадеуша Чацького в Порицьку
Краківський трактат 1525 року, авторства польського короля Сигізмунда Старого, з Бібліотеки Тадеуша Чацького в Порицьку

Невтомний діяч помер 8 лютого 1813 року в Дубно Волинської губернії. Його тіло було перевезене до Порицька і там поховане в родинному склепі Чацьких.

Мав трійко дітей у шлюбі із Барбарою Дембінською.

Свого часу саме Чацький ініціював створення гідрографічної карти Польщі та Литви.

Серед його наукових праць найвідомішими є «Нотатки про торгівлю з Англією, Оттоманською Портою і іншими народами» (1792), «Про литовські і польські права» (1800), «Розвідка про євреїв» (1805), «Про назву України та виникнення козаків» (1806).

У 1930-х в Луцьку на мості Казимира Великого (колишній Глушецький, або Братський міст) встановили погруддя Чацькому.

Погруддя Чацькому з моста в Луцьку. Втрачене приблизно в 1960-их. Скульптор Аполлінарій Ґловінський
Погруддя Чацькому з моста в Луцьку. Втрачене приблизно в 1960-их. Скульптор Аполлінарій Ґловінський

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024