Про перспективи розвитку сімейної медицини на Іваничівщині

29 Червня 2018, 17:00
2069

Починаючи із минулого року, багато розмов точиться навколо втілення у дію сімейної медицини. Багатьох мешканців Іваничівського району хвилює питання отримання невідкладної медичної допомоги у разі впровадження у дію медичної реформи.

Вже зараз люди стараються заключати договори із сімейними лікарями. Більше про це в розмові з завідувачем Поромівської АЗПСМ Іваничівського центру первинної медико-санітарної допомоги Володимиром Оленюком.

Серед лікарів загальної практики сімейної медицини Володимир Оленюк не новачок. Зараз завідувач Поромівської АЗПСМ Іваничівського ЦПМСД, має фах сімейного лікаря. На даний період з ним уклали декларацію найбільша кількість людей серед сімейних лікарів району 901 людина, що становить 50 відсотків від загальної кількості. З ним і ведемо нашу розмову.

- Володимире Петровичу, на чому б ви хотіли закцентувати свою увагу?

- Перш за все я хочу подякувати фермерам, депутатам Поромівської ОТГ і голові Євгенію Недищуку за допомогу в проведенні ремонту приміщення АЗПСМ.

Почну з того, що лікар загальної практики - сімейної медицини - лікар, який отримав спеціалізовану багатопрофільну підготовку з надання первинної медико-санітарної допомоги членам родини будь якого віку та статі. Тобто я матиму можливість обстежувати і працювати з тими, з ким укладено декларацію. Відзначу, що значно зросте якість надання послуг. Є два об'єктивні критерії якості надання медичних послуг - кількість померлих і тривалість життя. Ми, на жаль, знаходимося на 44-у місці у світі за тривалістю життя населення - 71 рік. На першому Швейцарія, де живуть приблизно 83-84 роки, у Європі - 77-78. Тобто українці не доживають майже 5-8 років. Показник тривалості життя пов'язаний із соціальними, економічними факторами і, зокрема, з ефективністю роботи медичної галузі. У медичній системі України відбувається наступне: грошей потрібно багато, ми їх розпорошуємо на різні види медицини, не можемо повноцінно забезпечити ні зарплату, ні матеріально-технічну базу і при цьому не досягаємо результату для конкретного пацієнта - якості та тривалості життя.

- Що відчутно зміниться для пацієнтів та вас, як сімейного лікаря?

Вважаю, що зміни будуть і досить суттєві. Справа в тім, що сімейна медицина виявилась найважливішим, найефективнішим і найдешевшим способом надання медичної допомоги і прийнято вважати, що 70 відсотків проблем, які виникають у пацієнта, повинні вирішуватися на первинному рівні, а з рештою проблем, які не може вирішити сімейний лікар, повинні працювати у стаціонарах, до яких, власне, сімейний лікар і скеровує пацієнтів.

Хотів би відзначити, що 30 процентів пацієнтів обласних та міських лікарень вихідці з районів. У районних центрах є свої стаціонари, але значна частина людей їде обстежуватись у міста. І як результат, у районних лікарнях пацієнтів мало, ліжка пустують, лікарі втрачають кваліфікацію, а зарплату отримують таку ж як у місті, де пацієнтів дуже багато. Насправді ж система має працювати так, куди звертаються хворі, там і має бути більше коштів. Якщо менше пацієнтів - менше фінансування.

- Які послуги ви надаватиме хворим?

- Я, як сімейний лікар, буду мати можливість спостерігати за станом здоров'я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностики та буду надавати необхідну допомогу. Могтиму вести нагляд за пацієнтами із хронічними захворюваннями. При необхідності направлятиму людей для надання їм вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, проводитиму профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів груп ризику та надавати різного роду консультації.

У рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть отримати такі обстеження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, оприділення кількості глюкози в крові і сечі, на загальний холестерин крові, електрокардіограму у стані спокою, мікроскопію мокротиння, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

При необхідності закуплятимемо нове обладнання для лабораторного обстеження, необхідні медикаменти для надання екстреної медичної допомоги, та фізіотерапевтичну апаратуру.

- Які питання найбільше задають люди щодо впровадження медичної реформи?

- Їх цікавить новизна, перспективи і покращення якості надання медичних послуг. Просто зараз всі вміють рахувати кожну копійку і не хочуть, аби їхні гроші пропадали даремно. Тож, в першу чергу, фінансові питання. Зокрема, вартість ліків, оплата послуг. Звичайно, що вони зацікавлені в тому, аби отримувати весь курс лікування на місці. Особливо це стосується людей старшого віку. Молодь у своїй більшості хоче знати, до кого звертатися, якщо будуть навчатися далеко від дому.

Стараюся кожного вислухати, проконсультувати, розповідаю про хороші перспективи від впровадження в дію медичної реформи.

- І наостанок. Володимире Петровичу, ви лікар із стажем та досвідом, що можете сказати про очікувані результати від впровадження реформи у медичній галузі?

- Нове завжди зацікавлює і приваблює. Це з одного боку. З іншого я надіюся, що результати від запровадження медичної реформи будуть. І досить суттєві. Вважаю, що значно покращиться якість медичного обслуговування. І це відчують, в першу чергу, самі люди.

Бесіду вів Леон КОНДРАТЮК

Джерело: сайт Іваничівської РДА.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024