Реформа децентралізації на Волині: підсумки і плани на 2018 рік

31 Грудня 2017, 14:00
Децентралізація на Волині 921
Децентралізація на Волині

Ось і добігає кінця третій рік децентралізації в Україні. Усе більше ця тема стоїть на слуху й набирає масштабів обговорення. Однак для багатьох людей нові впровадження й далі залишаються досить сумбурними. Нововведення децентралізації. Добре це чи погано. Куди ми рухаємося й чого прагнемо в наступному році.

Децентралізація — це реформа, яка змінює всю систему управління країною, а саме передає на місцеві самоврядування фінансову відповідальність і повноваження, аби самостійно приймати рішення задля розвитку своєї громади.

Адміністративно територіальний устрій, який нам залишився в спадок колишнім Радянським Союзом, був дуже заплутаним. Він створений для того, щоби будувати з центру усю діяльність. Візьмемо до прикладу нашого східного сусіда Росію. Ця країна є правонаступниця Радянського Союзу, відповідно, адміністративно територіальна реформа в них не змінилася. Наслідок цього, ми бачимо, що увесь розвиток інфраструктури зосереджений на великих містах, як-от Москва чи Санкт-Петербург. А в містах перефирії люди живуть на дуже низькому рівні розвитку. Зокрема, виокримемо західних сусідів для паралелі. У Європі немає диспропорцій у розвитку міських і сільських локацій. Стан доріг не відрізняється, а в маленьких містечках розвинена інфраструктура. Вони прокладали цей шлях десятиліттями.

Тому реформа децентралізації для нас —запозичення Європейської практики. Хоч ми рушили цим напрямком не так давно, однак його, без сумніву, можна назвати найуспішнішим кроком заради соціального розвитку, ба більше, Європейці самі здивовані й захоплені тим, як ми встигли зробити це за такий малий період.

Наразі в Україні все більше створюються нові об’єднані територіальні громади: протягом 2015–2017 року утворено 665 ОТГ. Особливим темпом це відбувається на Волині, протягом 2017 року тут створено 25 ОТГ. Цей показник є найвищий серед усіх областей України.

У Волинській області спостерігається позитивна динаміка створення кількості ОТГ за період 2015–2017 р
У Волинській області спостерігається позитивна динаміка створення кількості ОТГ за період 2015–2017 р

Оксана Урбан експертка із децентралізації розповіла нашому журналісту з Район.Луцьк докладніше про досягнення на Волині з децентралізації за 2017 рік, і на що зосереджуватиметься робота з громадами в наступному році.

Оксана Урбан експертка із децентралізації
Оксана Урбан експертка із децентралізації

«Нині Волинь стоїть серед лідерів у децентралізаційних процесах в Україні. Ми посідаємо третє місце з усіх областей у рейтингу кількості створених ОТГ за 2014 — 2017 рік. Наразі ми маємо 40 об’єднаних територіальних громад. Половина території Волинської області децентралізована. Та все ж наша основна мета — не кількість, а якість»,–  розповідає Оксана Урбан.

45, 2 % території Волині покрито ОТГ
45, 2 % території Волині покрито ОТГ

 

Як ми бачимо, децентралізація — це невідворотний процес українського майбутнього. З кожним роком кількість об’єднаних громад збільшується. За ними залишається спільна праця і приймання успішних рішень із метою розвитку своєї територіальної громади.

Оксана Урбан розповідає, що передусім у наступному році вони їздитимуть по усій Волині, щоби продемонструвати переваги децентралізації територіальним громадам, які не об’єдналися. Проводитиметься посилення роботи з районними адміністраціями, у яких мала кількість населення.

«У 2018 році необхідно зосередитися на процесах муніципального співробітництва. Громадам із малим населенням необхідно об’єднуватися, і разом вирішувати питання. Наприклад, обом громадам потрібен транспорт, щоби розвозити дітей до школи. Якщо кожен придбає собі автобус і матиме вдвічі більші витрати — це не розсудливо. Найбільш раціональний метод вирішення в таких ситуаціях — об’єднуватися. Спільно вони купують автобус, який завозить дітей до шкіл у своїх селах, зате вагому частину бюджету економлять, бо він ділиться на половину. Зокрема, хороший приклад із вивозом сміття. Об’єднуються три-чотири громади, які купують одну сміттєву машину, і в результаті вона обслуговує територію цієї коаліції»,– зазначає Оксана Урбан.

Також експертка додає, що велика увага приділятиметься галузям освіти. Вони намагатимуться проводити низку спільних заходів для покращення кваліфікованості вчителів у загальноосвітніх школах. Проводитимуться семінари, тренінги, виїзди викладачів вищих навчальних закладів до шкіл об’єднаних територіальних громад. Оскільки в деяких ОТГ бракує знань із різноманітних питань, наприклад, оподаткуванні, правознавстві, економіці, тому відбуватиметься онлайн навчання для зацікавлених людей. Важливу роль відіграватиме позашкільна освіта. Організовуватимуть нові гуртки, де діти розвиватимуться, як індивідуальні особистості, поза тим, що пропонує шкільна програма.

«Щодо медицини, то її реформування у 2018 році відбуватиметься й далі. Коли приймуть відповідне законодавство, тоді ми одразу плануватимемо всі заходи в межах цих рішень. У нас чимало різних ідей, але вони втілюватимуться в життя лише тоді, відколи буде чіткий механізм передачі об’єктів у комунальну власність і процесу фінансування. Потрібно, щоби були створені комунальні, а не комерційні установи. Але це нормативно зараз неврегульовано»,– розповідає експертка з децентралізації.

Також значна увага приділятиметься створенню Центрам надання адміністративним послуг. Але це не ті будівлі, які ми звикли бачити. Тепер усі адміністративні послуги надаватимуться з автомобіля. Оксана Урбан розповідає, що вони хочуть впровадати мобільний ЦНАП, аби розумно використати бюджет, тобто зекономити. Тепер автомобіль раз на тиждень приїжджатиме в населений пункт і надаватиме свої послуги.

Децентралізація – це один із чинників формування ефективної економічної системи, підвищення якості надання послуг. З допомоги цієї реформи вся відповідальність і територіальний розвиток у кожного в руках. Потрібно грамотно й обдумано робити спільні кроки, щоби покращувати рівень життя, і з часом мати неабиякий розквіт інфраструктури.

Артур РОМАНЮК

 

 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024