Керівництво Іваничівського району запевняє: «Лікарня була, є і буде!»

06 Грудня 2017, 19:23
2777

Тривалий час проблема Іваничівської районної центральної лікарні у всіх на слуху. Потужний медзаклад, де працює чимало кваліфікованих лікарів, обслуговує населення цілого району. А це - більше 32 тисяч чоловік. Однак, все частіше лунають висловлювання щодо її часткового або ж повного закриття.

Слід зазначити, що цьогоріч із Державного бюджету не профінансовано повністю Іваничівську районну лікарню: коштів на заробітну плату вистачило лише на 9 місяців, а на енергоносії –  лише 6 місяців. Схожа ситуація була й у 2016 році. Тим не менше, наприкінці року гроші надійшли. Тож усі були переконані, що історія повториться. Нині ж із впровадженням реформи децентралізації, місцеві громади самостійно перерозподіляють розмір медичної субвенції. Як результат – Литовезька та Поромівська ОТГ Іваничівського району направили 1,4 млн грн медичної субвенції на Нововолинську міську лікарню, куди й звертаються місцеві жителі за допомогою, - повідомляє сектор внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

– Це означає, що люди з громад Іваничівського району поїхали лікуватися у Нововолинськ. Якщо в такій лікарні не надаються відповідні послуги і туди не йде хворий, то перспективи – туманні, – наголосив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик на одній із оперативних нарад.

Окрім того, ще у лютому 2017 року під час засідання медичної ради висловили занепокоєння щодо роботи пологового відділення Іваничівської центральної районної лікарнею. Зокрема, у 2016 році тут народилося 135 діток із 267 в районі. Натомість, за 11 місяців 2017 року в медзакладі смт Іваничі з’явилося на світ 126 дітей.

– Про пологове відділення скажу так: 135 пологів на рік – це мало. Це небезпечно, коли відсутня практика, – зазначив начальник управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк під час засідання медичної ради.

До слова, із числа акушер-гінекологів в стаціонарі працює два лікарі: один із другою кваліфікаційною категорією, інший – лікар спеціаліст, а також три акушер-гінекологи в поліклініці (із першою кваліфікаційною категорією). За 11 місяців проліковано на гінекологічних ліжках 257 жінок в 2016 році і 235 – в 2017 році.

Відтак, лікарі та працівники Іваничівської центральної районної лікарні, а також пацієнти вкотре цікавляться долею медзакладу, пишуть листи та звертаються до місцевих та обласних чиновників, навіть до народного депутата України Ігоря Гузя.

Усі відповіді криються у прийнятому 19 жовтня 2017 року законі «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Між іншим, за проект закону проголосували 240 народних депутатів. Так, чітко визначено, що на першому етапі реформи Національна служба здоров’я укладе договори із усіма лікарнями, щоб ніхто на місцях не залишився без медичної допомоги. Але із часом конкуренція і принцип «гроші йдуть за пацієнтом» приведуть до впорядкування мережі медзакладів – малопотужні, погано оснащені і мало завантажені лікарні перепрофілюють під реальні потреби населення – на реабілітаційні, діагностичні центри, хоспіси.

Найкращі ж лікарні будуть додатково технічно та кадрово підсилені, щоб кожен, хто до них звертається, мав можливість отримати якісну медичну допомогу. Тож без роботи можуть залишитись лише ті, до кого не захочуть йти люди. Хороший лікар завжди матиме потік пацієнтів і достойні гроші від держави за свою роботу! А це близько 370 грн за людину, коли раніше було лише 240. Реформа сприятиме тому, що лікарі конкуруватимуть за пацієнта.

Впорядкуванням мережі лікувальних закладів опікуватиметься місцева влада. Саме місцеві громади мають вирішити, які з них потрібно підсилити, а які перепрофілювати. Своєю чергою, держава надає технічні вимоги щодо доїзду до лікарні та її мінімального навантаження (кількість пологів, оперативних втручань тощо). А завдяки децентралізації місцеві бюджети мають достатньо коштів для того, щоб покращити мережу медзакладів, створити належні умови для роботи лікарів, відремонтувати дороги до лікарень. Держава зі свого боку виділить додаткові гроші на підсилення опорних закладів та перепрофілювання слабких та малозавантажених.

Відтак, голова Іваничівської райдержадміністрації Лілія Кревська неодноразово зустрічалася із керівниками районної лікарні, колективом медичних працівників та зазначала:

– Не знаю хто пустословить, що лікарню можуть закрити. Хочу наголосити лікарня була, є, і буде. Тут працює прекрасний, поважний колектив фахівців, хороша матеріальна база. Але однозначно має бути стратегія розвитку лікарні!

Також питання подальшого функціонування лікарні вивчається на обласному рівні. Зокрема, 8 листопада 2017 року відбулась робоча зустріч голови РДА із начальником управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Ігорем Ващенюком. Розглянули питання щодо можливості перепрофілювання частини наявних ліжок у реабілітаційні та переведення частини працівників стоматологічного відділення в режим роботи на умовах госпрозрахунку. Окрім того, обговорили питання необхідності запровадження платних послуг, відповідно до Переліку Постанови КМУ № 1138 від 17 вересня 1996р. Робота в даному напрямку триває. Але все вирішить пацієнт, тому  2018 рік буде вирішальним.

Коментарі
18 Грудня 2017, 01:07
Коридори вічно пусті в тій лікарні ,лікарі -хами . Для чого і для кого утримувати таку лікарню в якій нема пацієнтів?перепрофілювали б реабілітаційний центр для воїнів АТО -була б з неї користь , а то стоїть палац з порожніми стінами .
09 Січня 2018, 23:41
Київські жиди вилікують усіх
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024