Ліквідація монет: куди українцям подіти дрібні гроші

15 Липня 2018, 16:26
7959

В Україні з обігу поступово виводять монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

НБУ навесні оголосив про припинення їх карбування. Нові копійки в обіг не запускають, а в торгових точках суми з копійками в разі відплати готівкою повинні округлятися. При цьому у багатьох запасливих громадян залишилися чималі монетні запаси в скарбничках - прийшов час з ними поступово прощатися, пише Сьогодні

Копійками все ще можна розплачуватися в магазинах, аптеках, кіосках, в транспорті. Їх зобов'язані приймати, а фраза співробітників  "Ми дрібні монети не беремо" - привід попросити книгу скарг. Також ударними "поглиначами" монет є кавові і продуктові автомати, деякі термінали з оплати послуг. А ще підприємливі громадяни недорого продають дрібні монети жменями в ... весільні агентства, яким потрібні монетки для закидання молодят.

"Я потихеньку позбулася монет, купуючи по одному квитки в транспорті. Ще трохи віднесла в супермаркет - касири були раді, адже великі магазини купують дрібні монети у банків дорожче номіналу! А тут отримали на 500 гривень, які мені поміняли на купюри, - розповіла "Сьогодні" киянка Юлія Жирова. - А ось знайомі не змогли поміняти дрібні монети в банку - там сказали, що у них немає такої послуги. Тоді вони знайшли компроміс - поповнити цією сумою свій рахунок. І тут вже банк не мав права відмовити і прийняв всі монетки".  

При цьому директор Департаменту грошового обігу Нацбанку України Віктор Зайвенко уточнює: "Банки повинні приймати у громадян монети дрібного номіналу без будь-яких обмежень, обмінювати на монети і банкноти іншого номіналу".  

Але, як показала практика, навіть в різних відділеннях одного і того ж банку співробітники діють на свій розсуд - можуть обміняти, а можуть і відмовити. Очевидно, це може залежати від кількості принесених монет і наявності у співробітника часу на їх перерахунок. Тому можна спробувати домовитися заздалегідь.  

В прес-службі НБУ пояснили, що приймати монети до оплати зобов'язані всі державні і приватні структури (банки, магазини, турфірми, транспорт), в тому числі фізичні особи.  

"Якщо касир магазину або банку відмовляється приймати у вас на сплату монети - вирішуйте питання з завмагазином або заввідділенням. Не вийде - пишіть скаргу в НБУ", - радять в прес-службі.  

Дрібні копійки можна обміняти на банкноти в регіональних управліннях Нацбанку (в Києві - на Контрактовій площі, 2) і навіть в комерційних банках.  

Журналісти "Сьогодні" пройшлися по декількох торгових точках Києва і виявили, що монет в обігу ще досить. Практично ніде з округленням ми не зіткнулися.  

"Касові програми ще не встигли переналаштувати", - була відповідь.  

А ось на ринках давно не приймають на сплату монети сумою більше гривні аж до відмови продати товар. Юристи радять скаржитися на таких торговців в адміністрацію ринку.  

Зберігати ж запас, розраховуючи, що коли-небудь монети подорожчають з нумізматичної точки зору, сенсу немає.

Нумізмат Віталій Лазоренко пояснює:   "Високо цінуються тільки монети з вадою карбування".  

Нагадуємо, з 1 липня 2018 року Нацбанк припиняє карбувати монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Про це було повідомлено на сторінці Національного банку України в соціальній мережі Facebook.

Коментарі
17 Липня 2018, 13:39
Ми дрібні монети не беремо -такого не чути, і взагалі тема не актуальна.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024